Skip to main content

Κουτσούμπας: Πιέσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Σκόπια

Οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ειδικά στα Βαλκάνια, είναι πάρα πολύ ισχυροί, ανέφερε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις.

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο και ως ένα βαθμό και η κυβέρνηση των Σκοπίων, αντίστοιχα, υφίστανται ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, εκ μέρους, κυρίως, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο γ.γ. ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM.

«Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ειδικά στα Βαλκάνια, είναι πάρα πολύ ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή, που παραδοσιακά είχε, έτσι κι αλλιώς, στο χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες απ΄ την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρωατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ», τόνισε.

«Γι΄ αυτό προτάσσεται η ονοματολογία, αποσυνδεδεμένη όμως απ΄ όλα τα υπόλοιπα» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι, ναι μεν είναι υπαρκτό ζήτημα εκείνο του ονόματος, ωστόσο «πρέπει να ξεφύγουμε απ΄ αυτή τη στείρα ονοματολογία».

Ανέφερε την πάγια θέση του ΚΚΕ από το 1992, δηλαδή, «εάν χρησιμοποιηθεί ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μια λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μακριά από αλλαγές συνόρων».