Skip to main content

Παίρνουμε γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ για το Αιγαίο

Οι Γάλλοι θα παραχωρήσουν στην Ελλάδα με χρονομίσθωση (leasing) δύο φρεγάτες. Το επόμενο βήμα θα είναι άλλες δύο φρεγάτες, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη

Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού.

Όπως γράφει η Καθημερινή, σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. Και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο.

Την παραχώρηση των δύο φρεγατών επιβεβαίωσε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε δε, ότι σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ακόμα φρεγάτα τύπου FREMΜ, καθώς και μια φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας (σ.σ τύπου Βelh@rra).

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δύο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Η Ελλάδα, διευκρίνισε, δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών, αλλά μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. «Η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην κούρσα των εξοπλισμών» τόνισε ο υπουργός.