Skip to main content

Κοζάνη: Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση

Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να καταφθάσουν στην περιοχή τα πρώτα κλιμάκια των υπευθύνων του ΕΛΓΑ Κοζάνης, για την καταγραφή των ζημιών.

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες στο Βελβεντό Κοζάνης προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Βελβεντού, έχουν υποστεί τόσο σοβαρές ζημιές οι δενδροκαλλιέργειες που θα επηρεαστεί ακόμη και η παραγωγή της περιοχής για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού Βασίλης Τζιουράς, το χαλάζι που έπεφτε επί 15 λεπτά έπληξε τις πρόωρες και όψιμες καλλιέργειας και ειδικότερα τα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κεράσια. Σε ορισμένα αγροκτήματα η καταστροφή από το χαλάζι είναι τόσο μεγάλη, που τα δένδρα και τα κλαδιά τους έχουν μείνει εντελώς γυμνά. «Δεν έχω ξαναδεί καταστροφή σε τέτοια έκταση στο κάμπο μας» ανέφερε ο κ. Τζιουράς.

Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να καταφθάσουν στην περιοχή τα πρώτα κλιμάκια των υπευθύνων του ΕΛΓΑ Κοζάνης, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών.

Το σύνολο της παραγωγής του Βελβεντού μέσω των συνεταιρισμών του εξάγεται κυρίως στις αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας και αυτό που φοβούνται τώρα οι συνεταιριστές της περιοχής είναι ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.