Skip to main content

Κοζάνη: Πλήρης ετοιμότητα στην αντιμετώπιση χιονοπτώσεων

Έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα δηλώνει η νομαρχία Κοζάνης στη Voria.gr.
Έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα δηλώνει η νομαρχία Κοζάνης. Ενόψει χειμώνα και των δύσκολων καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις, παγετώνες, κατολισθήσεις) που αντιμετωπίζει η περιοχή, στον νομό Κοζάνης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προληφθούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν όσα προβλήματα προκύψουν.

Από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε «πλήρη ετοιμότητα», όσον αφορά σε μηχανήματα, χειριστές, το αλάτι που χρειάζεται για το λιώσιμο των πάγων, αλλά και τον καθαρισμό των ρεμάτων. «Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και παρακολουθούμε τα φαινόμενα», τόνισε στην Voria.gr, ο Αντινομάρχης Τεχνικών Έργων, Γιάννης Σόκουτης.

«Ο καλύτερος συντονισμός, η άμεση προετοιμασία, ο άριστος συντονισμός και η αποκατάσταση των προβλημάτων συμβάλουν στο να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν τον χειμώνα. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος από τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα», δήλωσε στη voria.gr ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κοζάνης, Πρόδρομος Ασλανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα αλατιού για τις ανάγκες του οδικού δικτύου, το προσωπικό και τα μέσα είναι σε ετοιμότητα και, αν χρειαστεί, θα μισθωθούν και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Σε ό,τι αφορά στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού, που είναι περισσότερο είναι 600-700 χιλιόμετρα, οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και χρειάζεται να επιστρατευτούν όλα τα μηχανήματα της Νομαρχίας.

Εκεί που δεν φτάνουν τα μηχανήματα καλύπτονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Τέλος, από την Πολιτική Προστασία Κοζάνης έχει ζητηθεί να χαρτογραφηθούν από τους ΟΤΑ όλα τα επικίνδυνα σημεία, ώστε εκεί να δοθεί προτεραιότητα, για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή.

Χθες το πρωί συνεδρίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου και το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, με κύριο σκοπό τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής προστασίας σε νομαρχιακό επίπεδο, για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό, τον φετινό χειμώνα.

Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» στελέχη της Νομαρχιακής ΑυτοδιοίκησηςΚοζάνης, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, οι διοικήσεις τηςΠυροσβεστικής και της Αστυνομίας και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς τηςαυτοδιοίκησης όπως Δήμαρχοι.

Όλοι οι φορείς εξεδήλωσαν την πλήρη ετοιμότητα των υπηρεσιών τους γιατην αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καιρικών φαινομένων τον φετινό χειμώνα,όπως πλημμύρες, αλλά κυρίως χιόνια και παγετούς στο οδόστρωμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης παρουσιάστηκε από την πλευρά της «πανέτοιμη», για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.

Όπως, άλλωστε, τόνισε ο Διοικητής της Υπηρεσίας, Πύραρχος Γεώργιος Μπαλοδήμος, «ενόψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης είναι πανέτοιμη, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Νομού και με τις πολιτικές προστασίες των Δήμων, όπου έχουν εκδηλωθεί τέτοια φαινόμενα».

Ο ίδιος προσέθεσε πως η Π.Υ. λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι έχουν εκπαιδευτεί, για να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε συμβάν προκύψει, έχοντας στη διάθεσή τους οχήματα, μηχανήματα και με τα ειδικά διασωστικά, το ειδικό ερπιστριοφόρο όχημα, αλλά και ειδικό εξοπλισμό.

Τέλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης, Γεώργιος Κολτσίδας, αναφέρθηκε στην άμεση αντιμετώπιση της Αστυνομίας τη στιγμή που θα προκύψει οποιοδήποτε συμβάν, τονίζοντας μάλιστα πως «η Αστυνομία είναι πάντα πρώτη στο να αντιλαμβάνεται και να προστρέχει σε κάθε είδους φαινόμενο και λαμβάνει τα μέτρα τάξης, συνδράμει άμεσα, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, και φυσικά είναι σε επιφυλακή, όταν η ΕΜΥ ανακοινώσει ακραία καιρικά φαινόμενα».

Να σημειωθεί, τέλος, πως η Αστυνομία έχει καταγράψει όλα τα επικίνδυνα σημεία, που δημιουργούνται πλημμυρικά και όχι μόνο φαινόμενα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις και να είναι οι φορείς καλύτερα ενημερωμένοι.


Δημήτρης Τσάκωνας