Skip to main content

Κρατούμενοι ζητούσαν από στελέχη ΣΥΡΙΖΑ αντικατάσταση Παρασκευόπουλου

Καταγεγραμμένες συνομιλίες κατέθεσε χθες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης

Κορυφαίο πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικό αξίωμα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου, σχεδίαζε να εγκαταστήσει στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης η «πτέρυγα» του κόμματος που διατηρούσε επαφές με ποινικούς κρατούμενους και έγκλειστους τρομοκράτες.

Αυτό φέρεται να προκύπτει από καταγεγραμμένες συνομιλίες που κατέθεσε χθες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, όπως αναφέρει σήμερα η Καθημερινή σε δημοσίευμά της.

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν κρατούμενοι με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται να συζητούν την πιθανή τοποθέτηση του προσώπου αυτού στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι θα ανταποκρινόταν θετικά σε μια σειρά αιτημάτων τους, όπως η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η κατάργηση του DNA ως αποδεικτικού μέσου, η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού κ.ά. Το συγκεκριμένο στέλεχος, με εμπειρία στα θέματα δικαιοσύνης, έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ είχε έρθει και σε ευθεία σύγκρουση με τον κ. Πανούση σε ό,τι αφορά ορισμένους χειρισμούς της Αστυνομίας.

Επιπλέον, στα έγγραφα που κατέθεσε χθες στη Δικαιοσύνη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υπάρχουν ονόματα μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατείχαν ρόλο μεσαζόντων μεταξύ βαρυποινιτών και κυβερνητικών στελεχών, ενώ ορισμένοι κατέχουν κρίσιμα κυβερνητικά αξιώματα. Από τα στοιχεία που κατέθεσε στη εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρώην υπουργός προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα κομματικά στελέχη βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ποινικούς κρατουμένους και τρομοκράτες προκειμένου να προωθήσουν ευνοϊκές, γι’ αυτούς, νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μεταξύ των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κατονομάζονται στα έγγραφα Πανούση ξεχωρίζει αυτό συμβούλου του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου. Από την πλευρά των έγκλειστων, κεντρικό ρόλο φέρονται να διαδραμάτιζαν φυλακισμένο μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και βαρυποινίτης που περιγράφεται ως ο αρχηγός της μαφίας των φυλακών.