Skip to main content

Κρίση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία δεν είναι κατάλληλη για μια συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη
Διαστάσεις λαμβάνει η διπλωματική κρίση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, μετά από επεισόδιο στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Υπενθυμίζεται πως στις 7 Σεπτεμβρίου συνελήφθη Κινέζος καπετάνιος, το αλιευτικό σκάφος του οποίου συγκρούστηκε με δυο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά σε συστάδα μικρών νησιών που διεκδικούν και οι δυο χώρες στην θαλάσσια περιοχή.

Η Κίνα διέκοψε τις επαφές της με Ιάπωνες αξιωματούχους σε ανώτατο επίπεδο και απείλησε ότι θα λάβει μέτρα σε βάρος της Ιαπωνίας μετά την απόφαση ιαπωνικού δικαστηρίου να παρατείνει την κράτηση του καπετάνιου.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης κάλεσε σήμερα τους πολιτικούς τόσο της Κίνας όσο και της Ιαπωνίας να αποφύγουν τις εθνικιστικές εξάρσεις.

«Το σημαντικότερο είναι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να προσέξουν και να μην ενθαρρύνουν τον ακραίο εθνικισμό στην Ιαπωνία, την Κίνα και σε άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία δεν είναι κατάλληλη για μια συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών Ουέν Τζιαμπάο και Ναότο Καν στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί μεθαύριο, Πέμπτη, χωριστά με τους δυο ηγέτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.