Skip to main content

Κρίσιμη καμπή στο γαλλικό προεκλογικό αγώνα

Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν άρχισε να ανακάμπτει ενώ ο Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν

Μόλις μισή μέρα ήταν αρκετή χθες για να σφραγίσουν τη συμμαχία τους οι δύο πολιτικοί: ο Μακρόν και ο Μπαϊρού. Μια συμμαχία που έρχεται να δώσει νέα δυναμική στον Εμμανουέλ Μακρόν που την τελευταία εβδομάδα είχε χάσει 5 μονάδες, εξαιτίας κάποιων άστοχων δηλώσεών του.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι για τους Γάλλους ο πατριάρχης του κέντρου, ο οποίος παρά τη δεξιά παράδοση, ο ίδιος έχει χαράξει δική του πορεία. Υπήρξε 3 φορές υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα. Το 2002 μάλιστα είχε συγκεντρώσει το 18,5% των προτιμήσεων, το 2012 όμως έπεσε κάτω από 10% και τελικά υποστήριξε τον Ολάντ, προκαλώντας το μένος της δεξιάς.

Μπαϊρού– πολιτικός με αρχές

Σήμερα το κόμμα του είναι εντελώς εξασθενισμένο χωρίς βουλευτές ή οικονομική επιφάνεια. Στην πολιτική ζωή της χώρας όμως ο Μπαϊρού έχει μεγάλη βαρύτητα. Έχει από χρόνια παραμείνει σταθερός στις αρχές του. Διακρίνεται από τιμιότητα και ειλικρίνεια. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που μίλησε για το γαλλικό χρέος. Ενσαρκώνει με λίγα λόγια την ηθική στην πολιτική ζωή.

Άλλωστε μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμαχία, την οποία και αποδέχθηκε ο Μακρόν, είναι η σύνταξη νόμου, ο οποίος να αφορά την ηθική στην πολιτική ζωή.

Οι σφυγμομετρήσεις πάντως του έδιναν γύρω στο 6% και έτσι πολλοί τον κατηγορούν για οπορτουνισμό, για το γεγονός ότι δεν κατέβηκε ως υποψήφιος. Ο ίδιος μίλησε για «αυταπάρνηση» λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle