Skip to main content

Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα για το Σκοπιανό

Οι δύο χώρες έφτασαν στο σημείο που ή θα κάνουν το επόμενο βήμα ή θα οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό σε αδιέξοδο.

Στο Σκοπιανό ρίχνει το βάρος της αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση καθώς την Πέμπτη, 12 Απριλίου, θα γίνει ίσως η πιο κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα. Μια συνάντηση που θα καταδείξει αν έχει μέλλον η προσέγγιση ή αν το ναυάγιο θα είναι οριστικό και η εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών θα διαιωνιστεί.

Όπως αναφέρουν tanea.gr, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στον πυρήνα των ζητημάτων υψίστης σημασίας για την καθεμία. Η Ελλάδα εστιάζει στο erga omnes και στην αλλαγή Συντάγματος, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στην προστασία της ταυτότητας και της γλώσσας. Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το πάρε-δώσε μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κρίνει αν οι συνομιλίες έχουν μέλλον ή όχι.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα θέματα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι αποφάσεις επί ενός επηρεάζουν τα υπόλοιπα και τούμπαλιν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Αθήνα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αν όχι αμέσως (πράγμα αδύνατο βάσει της σημερινής κοινοβουλευτικής αριθμητικής στη γειτονική χώρα), τουλάχιστον κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το ερώτημα είναι πώς θα συνδέσει η Αθήνα τη συναίνεσή της π.χ. στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με ορισμένες δεσμεύσεις, με την τήρηση από τα Σκόπια, ότι θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση, στοιχείο που θα είναι το «διαβατήριο», ώστε το ελληνικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει την ένταξη της βαλκανικής χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι λεπτομέρειες της φόρμουλας, όπως π.χ. η χρονική περίοδος που θα δοθεί στην ΠΓΔΜ για να μπορέσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της, θα κρίνουν και την αποτελεσματικότητά της.

Οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες είναι και στις δύο χώρες πολύ ευαίσθητες. Στην Ελλάδα, έχει υπάρξει κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο αυτό, παρότι είναι πρόωρο να πει κανείς αν θα αποφέρει κάτι ουσιαστικό.

Στα Σκόπια, το εσωτερικό σκηνικό εμφανίζει ανάλογες δυσκολίες. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ δηλώνει σε γενικές γραμμές πιο αισιόδοξος από τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, που παρουσιάζεται πιο συγκρατημένος. Το άγχος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι ότι αν δεν εμφανίσει πρόοδο στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, τότε θα μπορούσε να απολέσει μέρος της νομιμοποίησής της.