Skip to main content

«Κριτής όλων μας ο Ελληνικός λαός»

Για ακόμα μια φορά, ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε τα όσα είχε επισημάνει στην διακαναλική συνέντευξη για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, δείχνοντας πως πολώνει περισσότερο
του Σπύρου Νάννου


Για ακόμα μια φορά, ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, επανέλαβε τα όσα είχε επισημάνει στην διακαναλική συνέντευξη για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, δείχνοντας πως πολώνει περισσότερο το πολιτικό κλίμα, λίγες μόνο ημέρες πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγιο για ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, γιατί  όπως είπε είναι μία ψήφος ευθύνης για  τη χώρα, την πατρίδα και  την Αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε «έχουμε  χρέος, φίλες και φίλοι, να μην  καταστούμε όμηροι κανενός, που επενδύει  στο φόβο και την ανασφάλεια. Να μην  ανακόψουμε την πορεία της χώρας  μας για την έξοδο από την  κρίση. Έχουμε  χρέος να αποφασίσουμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πορεία και δεν γυρίζει πίσω.  Σ’  ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν κάποιοι  δηλαδή επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν  τη χώρα και τους πολίτες στο παρελθόν, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να μιλήσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας μας, είναι υπόθεση και απόφαση των πολιτών, του λαού. Καμίας  πεφωτισμένης πολιτικής ελίτ. Είμαι βέβαιος ότι, οι πολίτες αυτής της χώρας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα επιβεβαιώσουν και θα δυναμώσουν τον άνεμο της αλλαγής που πνέει στην πατρίδα μας. Παρά  τις πρόσκαιρες δυσκολίες, που είναι  μεγάλες, ο δρόμος είναι ένας. Είναι ο δύσκολος δρόμος της σταθερότητας και του μηνύματος ενός λαού αποφασισμένου  να συμμετάσχει στην προσπάθεια για  μεγάλες ανατροπές παντού».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε ξανά στα διλήμματα που έχει θέσει, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία: «Σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που αυτή την πορεία της εξόδου από την κρίση και της δημιουργίας μιας καλύτερης Ελλάδας για όλους τους Έλληνες τη θέτουν υπό αμφισβήτηση. Θέλουν  να την ανακόψουν. Και η  αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμένει να υπερασπίζεται και να ταυτίζεται με όλα όσα έκανε, αλλά και ένα  μεγάλο μέρος της άλλης αριστεράς, που έχει βολευτεί με τα αθέμιτα προνόμια των μικρών μειοψηφιών και των συντεχνιών.  Φοβούμενη να αλλάξει ένα κράτος που την  ίδια στιγμή το έχει ταλαιπωρήσει και  καταπιέσει. Από τη μία αντιφάσκουν, από την άλλη το μόνο που ξέρουν είναι η άρνηση. Το «όχι» σε όλα».

Ο πρωθυπουργός τέλος έστειλε και τα δικά του μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν κυβερνάει η τρόικα: «Όλο αυτόν  τον καιρό, ένα χρόνο τώρα, και  τι δεν έχουμε ακούσει.  Και  τι δεν έχει ακούσει ο Ελληνικός λαός από τους εκπροσώπους της οπισθοδρόμησης είτε στα δεξιά, είτε στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Μας είπαν  ότι εμείς φταίμε που οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο. Ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο, αλλά αργήσαμε. Μας είπαν  ότι εμείς αφήσαμε την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, για να επιβάλλουμε επίτηδες το Μνημόνιο. Ακόμη και ότι εμείς ζητήσαμε το ΔΝΤ  γιατί εξυπηρετούμε ξένα συμφέροντα. Μας είπαν  ότι δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτα και ποτέ. Ότι κυβερνάει  η Τρόικα. Ότι αποτύχαμε. Μας είπαν  ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ότι ετοιμάζουμε  νέα μέτρα που δεν υπάρχουν στο Μνημόνιο. Ακόμη και ότι ετοιμαζόμαστε να δραπετεύσουμε, όπως οι προηγούμενοι. Και τέλος  μας είπαν ότι για όλα αυτά και για μην υπάρξουν νέα μέτρα  ο Ελληνικός λαός πρέπει στις Αυτοδιοικητικές εκλογές να μας «ζεματίσει», να κάνει πραγματικότητα «τους χειρότερους φόβους» της κυβέρνησης.

Έτσι  δηλητηριάζουν ένα χρόνο τώρα, πότε με υπονοούμενα, πότε με πύρινες δηλώσεις,  την ελληνική κοινωνία. Έτσι υπονομεύουν την εθνική μας προσπάθεια.  Με αθλιότητες και εκβιαστικά διλήμματα.  Αλλά  κανένας τους, και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει το θάρρος να μας ζητήσει να φύγουμε αφού, όπως λένε, καταστρέφουμε τη χώρα.  Γιατί όλοι τους γνωρίζουν ότι αυτό που  κάνουμε εμείς σήμερα είναι μια  προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο. Έχω ένα  μήνυμα για όλους αυτούς: Κριτής όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι  ο Ελληνικός λαός.