Skip to main content

Κτηματαγορά: Οι μεγάλοι επενδυτές «μυρίζουν το αίμα» ενός Grexit

H κτηματαγορά θύμα της αβεβαιότητας. Κάποιοι βλέπουν δραχμή και περιμένουν, κάποιοι αναζητούν ευκαιρίες και ορισμένοι επενδύουν σε prime ακίνητα.

Οι λέξεις πλέον είναι φτωχές για να περιγράψουν την κατάσταση στη κτηματαγορά, καθώς η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει επίθετα που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, όπως «παγωμένη», «καταβαραθρωμένη» και «τελειωμένη».

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα μιας καταποντισμένης αγοράς, που υποφέρει ακόμη περισσότερο εξαιτίας της ακατάπαυστης δημόσιας συζήτησης που θέλει την Ελλάδα μία κατεστραμμένη χώρα.

Τα μηνύματα από παράγοντες του κλάδου, συγκλίνουν στα περισσότερα σημεία, αν και με διαφορές που σχετίζονται με το τμήμα της αγοράς που ένας έκαστος επιχειρεί.

Στα εμπορικά ακίνητα δεν σαλεύει φύλλο, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κινήσεις που μαρτυρούν ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχείων. Στην κατοικία οι πράξεις αφορούν μισθώσεις, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν να πουλήσουν ένα διαμέρισμα, ένα μικρό ακίνητο, για να έχουν ρευστό στα χέρια.

Με μια κουβέντα, ξένοι και Έλληνες δεν έχουν πεισθεί ότι η χώρα ξέφυγε από τα χειρότερα και φυσικά, αυτοί που ταλαιπωρούνται από την αβεβαιότητα και ψάχνουν τρόπους να προστατευθούν κατά το δυνατόν, είναι οι Έλληνες.

Από την άλλη, για όσους διαθέτουν σημαντικά ποστά, τα prime ακίνητα μπορούν να αποτελέσουν μία σίγουρη επένδυση, μια εξασφάλιση. Έτσι, αγοραστικό ενδιαφέρον που μετριέται, όχι σε εκατοντάδες χιλιάδων αλλά σε εκατομμύρια, εκδηλώνεται για τον αφρό των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου, επί της οδού Τσιμισκή.

Αυτό όμως το ενδιαφέρον είναι μάλλον σταγόνα στον ωκεανό των ακινήτων που λιμνάζουν στα στάσιμα νερά της προσφοράς.

Μεγάλος σύμβουλος επενδύσεων σε ακίνητα, συνδεδεμένος με διεθνές δίκτυο, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει ζήτηση. Περιμένουν να μυρίσουν αίμα. Οι εν δυνάμει επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πάει σε Grexit είτε στα τέλη της φετινής χρονιάς, είτε προς τα μέσα του 2016. Με βάση αυτή την εκτίμηση, προσδοκούν ότι θα πάρουν ουσιαστικά τζάμπα τα καλά κομμάτια που υπάρχουν στην αγορά. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα και αντί να στηριχτεί η ιδιωτική οικονομία, η κυβέρνηση χάνει χρόνο προσπαθώντας να βρει εσωκομματικές ισορροπίες. Μετά και το κλείσιμο των τραπεζών, οι συνθήκες έχουν τόσο πολύ επιδεινωθεί που το μόνο που μας κρατάει στην ευρωζώνη, είναι λόγοι πολιτικοί».

Από την άλλη, πληροφορήθηκε η Voria.gr ότι μέσα στη περίοδο των capital controls εκδηλώθηκε αρχικό ενδιαφέρον για την αγορά ξενοδοχείων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, από πέντε διαφορετικούς υποψήφιους αγοραστές, από Αίγυπτο, Δυτική Ευρώπη και Κόσσοβο. Οι πέντε αυτοί ενδιαφερόμενοι ψάχνουν για μονάδες των 50 δωματίων και άνω ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη λειτουργία συνεδριακών χώρων.

Αυτό όμως το οποίο τονίζεται από όλους τους κτηματομεσίτες και τους εκτιμητές είναι οτι θα πρέπει να σταματήσει η δυσφήμιση της χώρας, καθώς οι ξένοι αναπαράγουν σε τόνους ακόμη πιο δραματικούς όσα λέγονται και μεταδίδονται στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι οι απαιτήσεις των ξένων πιθανών αγοραστών, σε ό,τι αφορά τις τιμές, να είναι εξωπραγματικές και σχεδόν απολύτως ισοπεδωτικές.

Όπως και να έχει το πράγμα, η αγορά ακινήτων να παραμείνει σε στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου όταν και θα φανεί στον ορίζοντα, αν τελικώς πάμε στην υπογραφή τρίτης συμφωνίας με τους δανειστές.