Skip to main content

Λαγκαδάς: Σε απόγνωση οι γεωργοί από τα αγριογούρουνα!

Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες γύρω του Λαγκαδά, λόγω αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων, που δημιουργούν νεκρές ζώνες.

Σε... απόγνωση έχουν περιέλθει οι αγρότες των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, αλλά και των ορεινών χωριών της επαρχίας Λαγκαδά εξαιτίας των αγριογούρουνων! Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, τριφυλλιού και οπωροκηπευτικών.

Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται πριν από τέσσερα χρόνια, όταν τα αγριογούρουνα από τα βουνά κατέβηκαν στον κάμπο, όπου υπάρχουν οι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Με την απαγόρευση του κυνηγιού, ειδικά στην προστατευόμενη περιοχή, τα αγριογούρουνα ελλείψει φυσικού εχθρού άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.

Πλέον, σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε χιλιάδες...

«Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Δεν έχει μείνει όρθια καμιά καλλιέργεια. Η συγκομιδή του καλαμποκιού αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Ολόκληρα γήπεδα είναι αποψιλωμένα μέσα στις καλλιέργειες. Κάθε βράδυ στην περιοχή γύρω από τις λίμνες χιλιάδες αγριογούρουνα 'θερίζουν' τις καλλιέργειες. Δεν έχουν φυσικό αντίπαλο και πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Πρέπει να γίνει κάτι για να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε στη Voria.gr ο δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά και αγελαδοτρόφος, Παναγιώτης Δαργινάκης.

Οι πρώτες ζημιές από αγριογούρουνα διαπιστώθηκαν στις καλλιέργειες σιτηρών, ακολουθούν οι καλλιέργειες καλαμποκιού, τριφυλλιού (τρώνε τις ρίζες) και οπωροκηπευτικών.

Τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κρούσει εγκαίρως ο Δήμος Λαγκαδά, ζητώντας λήψη μέτρων για το θέμα.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, επισήμανε ότι «υπάρχει πολύ σημαντικό πρόβλημα καταστροφής της γεωργικής παραγωγής στην περιοχή μας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο για τους καλλιεργητές. Ο Δήμος προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθεί λύση. Επίσης, επιδιώκουμε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ για να δοθεί η δυνατότητα αποζημίωσης σε όσους γεωργούς έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Θα προγραμματίσουμε σύσκεψη για το ζήτημα τις επόμενες μέρες και δεν πρόκειται να αφήσουμε το πρόβλημα να εξελίσσεται».

Η αποζημίωση των γεωργών που επλήγησαν δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι δεν προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ σε χωράφια εντός της προστατευόμενης ζώνης των λιμνών. Οι «νεκρές ζώνες» πάντως στα χωράφια είναι εμφανείς σε όλη την περιοχή, ενώ καλλιεργητές εκφράζουν και την ανησυχία τους για την επικινδυνότητα των αγριογούρουνων, καθώς σημειώνουν ότι δεν αποκλείονται επιθέσεις και σε ανθρώπους από την ανεξέλεγκτη και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων.

Γεωργοί καταγγέλλουν επίσης ότι το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αισθητό στην περιοχή (με την κάθοδο των αγριογούρουνων από τα βουνά στον κάμπο) μετά το κλείσιμο μονάδων εκτροφής ημίαιμων αγριογούρουνων, οι οποίες έκλεισαν όταν σταμάτησε η επιχορήγησή τους...

Πέρα από τις καλλιέργειες γύρω από τις λίμνες, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε ορεινούς οικισμούς, όπως σε Βερτίσκο, Λοφίσκο και Γερακαρού.

Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετώπιζε πριν από ένα χρόνο και η Λάρισα (δέλτα Πηνειού), με αποτέλεσμα τότε να γίνει και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.