Skip to main content

Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα και προστατευτισμός οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος ή ποιος θα είναι ο επόμενος συνασπισμός στη Γερμανία, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η τάση επιβολής μέτρων προστατευτισμού και η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, που συνδέεται κυρίως με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, συνιστούν «κινδύνους» για την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι επιδείνωσης: η πολιτική αβεβαιότητα, ιδίως στην Ευρώπη, η (δαμόκλειος) σπάθη του προστατευτισμού που επικρέμαται στο παγκόσμιο εμπόριο» ανέφερε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Μπρέγκελ στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η Λαγκάρντ επισήμανε κυρίως την αβεβαιότητα γύρω από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές αλλά και τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στη Γερμανία. «Όλοι αναρωτιούνται: ποιος θα είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος; ποιος θα είναι ο επόμενος συνασπισμός στη Γερμανία;» είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV, εκφράζοντας έτσι και τη δική της "ανησυχία" για το αποτέλεσμα αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων.

«Οι τελευταίοι μήνες μας έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβούν απρόβλεπτα σενάρια», συνέχισε, αναφερόμενη στο Brexit και στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια οικονομία σίγουρα είναι πιο ανθεκτική στα σοκ και "ενισχύει το σφρίγος της" αλλά τα μέτρα προστατευτισμού, ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτήν την πρόοδο, προειδοποίησε.