Skip to main content

«Λαϊκή οικονομία» η πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την κρίση

Την πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση παρουσίασε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στα Χανιά, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Τόνισε την ανάγκη να δοθεί, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, μια ν
Την πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση παρουσίασε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στα Χανιά, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Τόνισε την ανάγκη να δοθεί, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, μια νέα αναπτυξιακή ώθηση σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. «Αυτή η ανάπτυξη θα είναι ανάπτυξη για τον λαό και όχι για την πλουτοκρατία», είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός της για τη «λαϊκή οικονομία, που βασίζεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, στη συνεταιριστικοποίηση των μικρών εμπόρων και παραγωγών, στον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, σε ριζική και κάθετη ρήξη με τα μονοπώλια».

«Σας υπενθυμίζω ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2009, το ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε ως εξής: «Ετοιμάζεται πόλεμος. Και στον πόλεμο αυτόν πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο"», ξεκίνησε τη συνέντευξη η γγ του ΚΚΕ και συνέχισε: «Σήμερα, θέλουμε να πούμε στον λαό με την ίδια σιγουριά, που είχαμε και τότε, ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε με τα νομοσχέδια και τους νόμους, που ψήφισε αυτή η βουλή, και δεν τελειώνει με αυτά που είναι τώρα για συζήτηση στο κοινοβούλιο. Έρχονται πολύ χειρότερα και πολλά περισσότερα».

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «δύσκολη» την εφαρμογή του μνημονίου, αφού, όπως υποστήριξε, «οι νόμοι, που πρόσφατα ψηφίστηκαν, είναι αντιδραστικοί και έχουν πολλές ασάφειες. Οι 200 ρυθμίσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι πιο αντιδραστικοί νομοί που έχουμε γνωρίσει θα τους κάνουν ακόμα χειροτέρους».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις φήμες περί εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Λέγεται πως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει κάποια «δωράκια» για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Αν ήταν να κάνει δώρα, να κάνει παροχές, δεν θα έπαιρνε αυτά που πήρε. Αν εξαγγείλει, για παράδειγμα, ένα επίδομα θέρμανσης 50 ευρώ ή τίποτα ελεημοσύνες, αυτό μπορεί να το κάνει για την πολύ ακραία φτώχια και για ένα πολύ μικρό μέρος. Κοροϊδία. Τίποτα. Κανένα δώρο δεν μπορεί να δώσει. Όταν αδειάζεις τις τσέπες των εργαζομένων, όταν τους στερείς δικαιώματα σημαντικά, δεν είναι δυνατό να λες ότι «μπορεί να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη"», είπε.

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε από τα Χανιά τους πολίτες «να δείξουν την πυγμή τους στα όσα έχουν γίνει» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του μνημονίου - για το οποίο επανέλαβε ότι το ΚΚΕ λέει «Όχι"- «θα έχει οδυνηρές συνέπειες για πολλές ελληνικές οικογένειες». Σημείωσε, δε, ότι «δεν πρέπει να χρεοκοπήσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία» και τόνισε την ανάγκη υπάρξης ενός κοινωνικού, επιθετικού κινήματος.

«Έγινε το μνημόνιο και πάρθηκαν σκληρά μέτρα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Για μας, όταν ο λαός χρεοκοπεί, είναι χρεοκοπημένη η Ελλάδα. Γι αυτό και εμείς επαναλαμβάνουμε, ή θα χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες ή θα χρεοκοπήσει ο λαός. Καλυτέρα να χρεοκοπήσει ο πλούτος και όχι ο εργαζόμενος λαός», σημείωσε.

Τέλος, η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ως ευκαιρία για τους πολίτες να στείλουν τα μηνύματά τους.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ο λαός πρέπει να εκδικηθεί για τη χρησιμοποίηση της ψήφου του που έγινε το 2009, πρέπει να δει αυτή την εκλογική μάχη ως μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο κοινωνικό επίπεδο και να αναδείξει, σε αυτές τις εκλογές, ανθρώπους που δεν θα λειτουργούν ως κρατικοί υπάλληλοι».

Το βράδυ, η Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Χανιά και αύριο θα επισκεφθεί το Ηράκλειο.