Skip to main content

Λαϊκή Συσπείρωση: Πέντε τόνοι τοξικών φυτοφαρμάκων σε κτήριο της ΠΚΜ

Στη Σταυρούπολη - Ζητεί να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας που θα μηδενίζουν την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος, μέχρι την ασφαλή απομάκρυνσή τους

Πυρά κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ύπαρξη, όπως καταγγέλλει, πέντε περίπου τόνων εγκαταλελειμμένων τοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας σε κτήριό της, στην περιοχή της Σταυρούπολης, εξαπολύει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατηγορώντας τη για «εγκληματική ολιγωρία», η παράταξη ζητεί από τη διοίκηση της ΠΚΜ να πραγματοποιήσει άμεσα την ασφαλή απομάκρυνσή τους και να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας που θα μηδενίζουν την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος μέχρι να πραγματοποιηθεί η οριστική απομάκρυνσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι «πρωτιές» για τις οποίες πανηγυρίζει η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων,  το ότι είναι η πρώτη Περιφέρεια που ξεκίνησε φέτος το  πρόγραμμα της «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (πρόκληση δηλαδή για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Κεντρικής Μακεδονίας, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας και εξαθλίωσης), επισκιάζονται από μία άλλη «πρωτιά» της.

Αυτήν της εγκατάλειψης, επί 12χρόνια, στον 4ο όροφο του κτιρίου της ΠΚΜ επί της οδού Σοφοκλέους 34 στη Σταυρούπολη (ΠΕ Θεσσαλονίκη) πέντε περίπου τόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φάρμακων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας καθώς και  συσκευασίες με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας.

Είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο κτίριο, του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, παραχωρήθηκε το 2005, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δωρεάν για 99 έτη στη τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Τα δε φυτοπροστατευτικά προϊόντα - γεωργικά φάρμακα ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού (Ε.Ο.Κ.) και δεν καταστράφηκαν όπως προβλέπονταν από τη διαδικασία των άρθρων 2 και 3 του ΠΔ 311/2002 (ΦΕΚ Α' 272) για την «Κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού» παρότι καταγράφηκαν προς απομάκρυνση κατά την απογραφή και εκκαθάριση της κινητής περιουσίας του Ε.Ο. Κ..

Η δε επικινδυνότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων αποδεικνύεται από τις παρακάτω δραστικές ουσίες, που εμπεριέχονται σε αυτά, με τις αντίστοιχες επικίνδυνες τους ιδιότητες:

- Φωσφορούχο αργίλιο (aluminium phosphide): Σε επαφή με το νερό ελευθερώνει εύφλεκτα αέρια τα οποία μπορούν να αυτοαναφλεγούν, Θανατηφόρο σε περίπτωση κατάποσης, Τοξικό σε επαφή με το δέρμα, Θανατηφόρο σε περίπτωση εισπνοής.
- Βρωμιούχο μεθύλιο (bromomethane)- Τοξικό σε περίπτωση εισπνοής, Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού, Ύποπτο για πρόκληση γενετικών ελαττωμάτων, Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα ύστερα από παρατεταμένη ή επανειλημμένη έκθεση, Επικίνδυνο για τη στιβάδα του όζοντος.
- DDVP, dichlorvos (2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate)- Τοξικό σε επαφή με το δέρμα, Θανατηφόρο σε περίπτωση εισπνοής.
- Μεθυλοχλωροφόρμιο (methyl chloroform)- Επιβλαβές σε περίπτωση εισπνοής, Επικίνδυνο για τη στιβάδα του όζοντος.

Η εγκληματική ολιγωρία και της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας, σε συνέχεια των προηγούμενων Διοικήσεών της, φανερώνει πως απουσιάζει από τις προτεραιότητες της, η προστασία της υγείας όσων εργάζονται στις υπηρεσίες της, καθώς και της υγείας των κατοίκων της περιοχής, αφού το κτίριο αυτό βρίσκεται μέσα σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο ιστό της πόλης.

Να σημειωθεί επίσης πως, στο συγκεκριμένο κτίριο, λειτουργούσαν έως και το Σεπτέμβρη 2017 υπηρεσίες της Π.Κ.Μ.., ενώ πληθώρα πολιτών επισκέπτονταν τις υπηρεσίες  για να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις τους.

Όπως μάλιστα τονίζεται σε έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης (14710/9.10.2017), «οι συνθήκες αποθήκευσης των παραπάνω φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας και των συσκευασιών με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας που αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες καθορίζονται με το άρθρο 11 του Π.Δ. 159/13 (ΦΕΚ 251 Α/18-11-2013) για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα - γεωργικά φάρμακα, ενώ η παρατηρηθείσα διάβρωση σε κάποιες από τις συσκευασίες DETIA GAS EX-B τις καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες για την πρόκληση αυτανάφλεξης».

Το γεγονός ότι μέσα στον Οκτώβρη 2017 εγκρίθηκαν 300.000 ευρώ για την μεταφορά τους, καθόλου δεν απαλλάσσει την σημερινή Διοίκηση της ΠΚΜ από τις σοβαρότατες ευθύνες της, αντίθετα τις επαυξάνει, αφού αυτή δεν σχεδιάζει την λήψη κανενός μέτρου που θα μηδενίζει την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος,  για την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την μεταφορά τους, η οποία είναι χρονοβόρα, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που και αυτός ο διαγωνισμός καταστεί άγονος όπως ο προηγούμενος το 2015.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», καταγγέλλοντας την εγκληματική αυτή ολιγωρία της Διοίκησης της Περιφέρειας, την καλούν να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

Να πραγματοποιηθεί, άμεσα η ασφαλής απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων τοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φάρμακων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας από το συγκεκριμένο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας που θα μηδενίζουν την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος μέχρι να πραγματοποιηθεί η οριστική απομάκρυνσης τους.

Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας ΚΜ, που εργάζονταν στο συγκεκριμένο κτίριο, να υποβληθούν στις ενδεδειγμένες εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση από δημόσιο νοσοκομείο και ιατρό εργασίας, ώστε να διαπιστωθούν  τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. Όλες  οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις και η τυχόν θεραπεία που θα απαιτηθεί, να πραγματοποιηθεί σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων».  

Φωτογραφία αρχείου