Skip to main content

Η εταιρεία από τη Λάρισα που αγοράζει εργοστάσια σε Οχάιο και Τέξας

Η λαρισαϊκή βιομηχανία Lariplast υλοποιεί επενδύσεις άνω των 15 εκατ. στην Ελλάδα - Εξαγορά στις ΗΠΑ, επενδύσεις στη Γαλλία.

Η διετία 2018-2019 θα σφραγιστεί από ένα νέο σερί επενδύσεων της Lariplast Α.Ε. σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και από την ολοκλήρωση της εξαγοράς αμερικανικής βιομηχανίας του κλάδου των πλαστικών καταναλωτικών προϊόντων, με δύο εργοστάσια, ένα στο Οχάιο και ένα στο Τέξας.

Η εταιρεία που ξεκίνησε το 1969, στη Λάρισα, σαν μικρή βιοτεχνία τότε από τον Άγγελο Τσερέπα, σήμερα είναι ηγέτης στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων μιας χρήσης για τρόφιμα και πολλές φορές βραβευμένη για τις επιδόσεις της. Η Lariplast, με επενδύσεις και εξωστρεφή στρατηγική στα χρόνια της κρίσης, έχει αναδειχθεί σε μία εξαιρετικά δυναμική, υγιή επιχείρηση, που εξάγει το 70% των προϊόντων που παράγει στο εργοστάσιο της Λάρισας. Επίσης, διαθέτει παραγωγική μονάδα στη Γαλλία, στην πόλη Marle κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, στην οποία και πρόκειται άμεσα να πραγματοποιηθεί επένδυση για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Η Lariplast AE και η Lariplast France, μαζί, το 2017 πραγματοποίησαν πωλήσεις 30 εκατ. ευρώ, ενώ η μητρική εταιρεία στη Λάρισα, ήδη έχει αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αύξηση που αναμένεται να της δώσει στο σύνολο της χρονιάς πωλήσεις κοντά στα 23 εκατ. ευρώ, έναντι των 20 εκατομμυρίων της περυσινής χρήσης.

Επικεφαλής αυτής της δυναμικής αναπτυξιακής προσπάθειας βρίσκεται ο κ. Ιωάννης Τσερέπας, γιός του ιδρυτή, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που έχει ήδη προετοιμάσει τα επόμενα επενδυτικά βήματα για τη Lariplast, πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για διάθεση μειοψηφικού ποσοστού στη DECA Investments, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση νέων γραμμών παραγωγής ύψους δαπάνης 5,4 εκατ. ευρώ.

«Η τοποθέτηση της DECA, αφορούσε επένδυση για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και την δημιουργία τριών νέων γραμμών παραγωγής προϊόντων καταναλωτικών, μίας χρήσης, ποτηριών και καπακιών από pet όπως και μία ακόμη γραμμής για ποτήρια από πολυπροπυλένιο, pp. Τώρα, για το 2019 σχεδιάζουμε μία ακόμη επένδυση στο εργοστάσιο της Λάρισας, με την οποία για πρώτη φορά θα μπούμε στην παραγωγή χάρτινων ποτηριών, κατάλληλων για ζεστά ροφήματα. Τα νέα αυτά προϊόντα σε ποσοστό περίπου 40% θα εξάγονται. Πρόκειται για επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του οποίου η εταιρεία θα χρειαστεί και τραπεζικό δανεισμό», τονίζει ο κ. Τσερέπας.

Να σημειωθεί ότι η Lariplast Α.Ε., έχει συνολικές δανειακές υποχρεώσεις που δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ, όταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2017 ήταν 20 εκατ., με τα ΕΒΙΤDA στα 3,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις λοιπόν στην Ελλάδα όταν στο μεταξύ τρέχουν και οι εξελίξεις σε Γαλλία και ΗΠΑ. Η Lariplast, που μέχρι πρότινος ήλεγχε το 51% της Lariplast France, αύξησε προ διμήνου το ποσοστό της στο 70% καθώς σχεδιάζει επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό να παράγει νέα σειρά προϊόντων και συγκεκριμένα κύπελλα για γιαούρτι, για την τροφοδοσία γαλλικών βιομηχανιών. 

Η επένδυση αυτή που θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, θα χρηματοδοτηθεί και με πόρους που θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, εντός του 2018. Η Lariplast France το 2017 είχε πωλήσεις 10 εκατ. ευρώ.

Ίσως όμως η πιο εντυπωσιακή ενέργεια της Lariplast εκτός Ελλάδας, είναι αυτή που αφορά την εξαγορά, στο 100%, αμερικανικής εταιρείας με έδρα το Οχάιο.

«Επιλέξαμε να επεκταθούμε στις ΗΠΑ γιατί αναμφίβολα είναι μία αγορά τεχνολογικά προηγμένη, υγιής και με μεγάλο μέγεθος. Η εξαγορά έχει συμφωνηθεί και θα πραγματοποιηθεί αφού γίνει το due diligence. Η εταιρεία, με έδρα το Οχάιο και δύο εργοστάσια, ένα στο Οχάιο και άλλο ένα στο Τέξας, έχει ετήσιο τζίρο 20 εκατ. δολαρίων και ΕΒΙΤDA στα 2 εκατ. δολάρια. Εκτιμούμε ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα γίνει το 2019», πρόσθεσε ο Λαρισαίος επιχειρηματίας.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική αγορά συγκαταλέγεται στους καλύτερους πελάτες της Lariplast, μαζί με Ιταλία, Βρετανία και Ισραήλ. Η Λαρισαϊκή βιομηχανία, εξάγει σε 20 συνολικά χώρες το 70% της παραγωγής της, ενώ στην Ελλάδα προμηθεύει τις μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου εστίασης όπως επίσης τους μεγάλους της αγοράς των σούπερ – μάρκετ, καθώς και μικρότερες αλυσίδες και ανεξάρτητες επιχειρήσεις. Στους πελάτες της Lariplast, περιλαμβάνονται και εταιρείες catering, ευρωπαίοι διανομείς, εταιρείες παραγωγής μπύρας.

Η Lariplast έχει έδρα και παραγωγικές εγκαταστάσεις στο 6ο χλμ. της οδού Λάρισας- Αθήνας. Οι εγκαταστάσεις της αναπτύσσονται σε συνολική έκταση 32.000 τ.μ. ( παραγωγή, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία), ενώ στο εργοστάσιο λειτουργούν πλέον 14 γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία παράγει πάνω από 1.500 κωδικούς σε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, κύπελα, πώματα, πιάτα, καλαμάκια, εκτυπωμένα ποτήρια και κύπελα, μαχαιροπήρουνα, clamshell φαγητού.   Βεβαίως είναι και οι εγκαταστάσεις της γαλλικής θυγατρικής στο Marle, επίσης ιδιόκτητες, σε 9.000 τ.μ., ενώ η εταιρεία διαθέτει γραφεία και έχει αναπτύξει δίκτυο διανομής στο Βέλγιο.