Skip to main content

«Last Christmas» ή «Άγια Νύχτα»;

Τα χριστουγεννιάτικα θρησκευτικά τραγούδια υποχωρούν και τη θέση τους παίρνουν διαφορετικά ακούσματα.

Η επαφή των Γερμανών με την εκκλησία έχει περιοριστεί πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αποχώρηση των μελών τόσο από την Καθολική όσο και από την Ευαγγελική Εκκλησία.

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι αναπόσπαστο μέρος της θρησκευτικής παράδοσης και μιλάνε για τη γέννηση του Χριστού και την παρουσία της Μαρίας και του Ιωσήφ. Ένα από τα πιο αγαπημένα θρησκευτικά τραγούδια είναι «Η Άγια Νύχτα». Το τελευταίο προπύργιο άραγε μιας θρησκευτικής -έστω και περιορισμένης- αίσθησης αυτή την περίοδο;

Από τα ραδιόφωνα αλλά και στα πολυκαταστήματα το τραγούδι που κάνει θραύση κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι το περίφημο Last Christmas. Και εκεί το θέμα δεν είναι η γέννηση του Χριστού αλλά για μια αγάπη που δεν ευοδώθηκε. Όχι όμως μια αγάπη όπως την βλέπουν οι θεολόγοι, ως την ενσάρκωση δηλαδή του Θεού που έγινε για χάρη των ανθρώπων.

Ο Γκίντο Φουξ, ειδικός επιστήμονας σε θέματα Λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ, αναφέρει πως φυσικά και υπάρχουν και ακούγονται ακόμα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όμως παράλληλα έχει αναπτυχθεί και ένα είδος μουσικής που ακούγεται σε όλο τον κόσμο και το περιεχόμενο της δεν είναι θρησκευτικό αλλά μιλάει για το χιόνι και τα Χριστούγεννα.

Οι νέοι χορωδοί αγαπούν τα θρησκευτικά τραγούδια

Πιο επικριτικός είναι ο Γκίντερ Λόικαμ, συνθέτης εκκλησιαστικής μουσικής, τραγουδιστής, δάσκαλος και διευθυντής διαφόρων μουσικών σχημάτων στο Μπάιροϊτ. Ισχυρίζεται πως η λαϊκή μουσική εμπλουτίζεται με ευτελή συναισθηματικά κείμενα, τα οποία προσπαθούν να προσδώσουν ένα χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα. «Εδώ παρουσιάζονται συναισθήματα αλλά χωρίς βάθος. Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν όσο το δυνατό λιγότερο κόπο για να σκεφθούν».

Το τελευταίο πραγματικά χριστουγεννιάτικο τραγούδι στη Γερμανία με θρησκευτικό χαρακτήρα είναι από το 1938. Από τα μέσα του εικοστού αιώνα άλλαξε ο τρόπος που ο κόσμος έβλεπε τα Χριστούγεννα και ο θρησκευτικός χαρακτήρας άρχισε να περιορίζεται.

Λιγότερο απαισιόδοξος ο Γκίντερ Λόικαμ δηλώνει πως ως διευθυντής χορωδίας διαπιστώνει διαρκώς και κυρίως από τους νέους ότι χαίρονται πολύ να τραγουδούν θρησκευτικά τραγούδια τα Χριστούγεννα.

Όμως χριστουγεννιάτικα τραγούδια χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο υπάρχουν από πολύ παλιά. Το περίφημο «Ω Έλατο» είναι ένα από αυτά. Τα Χριστούγεννα όμως είναι όμορφα είτε με τραγούδια με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο είτε χωρίς. Οι εποχές, τα ήθη και τα έθιμα αλλάζουν και αυτή είναι μια πραγματικότητα. Καλά Χριστούγεννα!

dpa / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle