Skip to main content

Λαβρόφ κατά Τραμπ: Λάθος μήνυμα η αναίρεση της συμφωνίας με το Ιράν

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα διπλωματικό επίτευγμα καίριας σημασίας.

«Εξαιρετικά ανησυχητική» εξέλιξη θα αποτελούσε για τη Ρωσία η αναίρεση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στέλνοντας λάθος μήνυμα και στη Βόρεια Κορέα όσον αφορά τις προσπάθειες να πειστεί να απεμπολήσει τα εξοπλιστικά προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι το ΚΟΣΔ -το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2015- αποτελεί ένα διπλωματικό επίτευγμα καίριας σημασίας.

«Η ματαίωση του ΚΟΣΔ, ιδίως εάν προκληθεί από ένα από τα μέρη, θα στείλει ξεκάθαρα ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για την αρχιτεκτονική της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών της διαδικασίας για το πυρηνικό πρόβλημα στην κορεατική χερσόνησο», είπε ο Λαβρόφ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα συναινούσε στην εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εάν η συμφωνία με το Ιράν κινδύνευε ή ματαιωνόταν.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε εκ νέου την περασμένη Παρασκευή την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που συνδέονταν με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά διεμήνυσε ότι το κάνει για τελευταία φορά απαιτώντας να τροποποιηθεί η συμφωνία από τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουάσινγκτον, καλώντας τους να διορθώσουν τα «τρομερά κενά» του κειμένου.