Skip to main content

Λαζαρίδης: Σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές, θα τρίβουν τα μάτια τους

Συνέντευξη στη Voria.gr του Μακάριου Λαζαρίδη, συμβούλου επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ. Τι λέει για Τσίπρα, Καμμένο, δημοσκοπήσεις.

Πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, με μία σαρωτική νίκη στις εκλογές, δηλώνει στη συνέντευξή του στη Voria.gr o σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση πως με τις πολιτικές που ακολουθεί έχει «τσακίσει τη μεσαία τάξη».

Ο κ. Λαζαρίδης αναλύει ποια κατα τη γνώμη του είναι τα πολιτικά πλεονεκτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τονίζει ότι η ΝΔ προτείνει μία ρεαλιστική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα φέρει καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες και εξηγεί γιατί δεν ισχύει η εκτίμηση ότι το κόμμα του έχει πιάσει ταβάνι στις δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι το παιχνίδι της πόλωσης είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αρνούμενος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει παρασυρθεί από συγκρουσιακές φωνές εντός του κόμματός του, ενώ, απαντώντας για το ζήτημα με την εταιρεία της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, αρνείται ότι υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό, τονίζοντας ότι το κόμμα του διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα «απέναντι στους πολιτικούς τυχοδιώκτες».

Σχολιάζοντας το θέμα των ημερών με τον Πάνο Καμμένο και την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «η Δευτέρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον κ. Τσίπρα, καθώς θα προσέλθει στη Βουλή απολογούμενος».

Τέλος, εκφράζει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος βουλευτής στον τόπο καταγωγής του, την Καβάλα, αν και ξεκαθαρίζει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει ο πρόεδρος του κόμματός του.

Ήσασταν επί πολύ καιρό δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεπώς ξέρετε όσο λίγοι τι σκέφτεται ο πρόεδρος της ΝΔ. Αποκαλύψτε μας μία μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία που είναι αποφασισμένος να πάρει, αν ο λαός τον επιλέξει για πρωθυπουργό του.

Πρώτον: Είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα επιλέξει για επόμενο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεύτερο: Ήμουν, είμαι – ως επικοινωνιακός σύμβουλος - και θα είμαι πάντα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι μόνο γιατί με συνδέει μια σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης, αλλά και για ένα ακόμη σπουδαίο λόγο: Πιστεύω ακράδαντα ότι ξέρει, θέλει και μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από την κρίση. Ξέρει, θέλει και μπορεί, με μια αποφασιστική, μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση να φέρει καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες. Και τρίτο: Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που θα εφαρμόσει και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει ως αυριανός πρωθυπουργός να ξέρετε ότι δεν κρατά κρυμμένα μυστικά. Τα λέει με παρρησία ο ίδιος. Και αυτά που λέει ισχύουν στο ακέραιο.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο σας κάνει να πιστεύετε ότι η ΝΔ θα είναι ο νικητής των εκλογών;

Η αλήθεια απέναντι στο ψέμα, η συνέπεια απέναντι στην ασυνέπεια, η υπευθυνότητα απέναντι στην ανευθυνότητα, ο ρεαλισμός απέναντι στο λαϊκισμό. Κουράστηκαν οι Έλληνες από τις αυταπάτες και τις πολιτικές απάτες του κ. Τσίπρα. Θέλουν να ξέρουν τι τους ξημερώνει η επόμενη μέρα. Θέλουν, προπάντων, να ξέρουν ότι υπάρχει ένα όραμα για αυτό τον τόπο και ένα σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί, με στέρεα βήματα, ώστε να ζωντανέψει τις χαμένες προσδοκίες τους. Ένα σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και βελτίωσης της καθημερινότητας. Ένα σχέδιο που να φέρνει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς. Και το σχέδιο αυτό το έχει, το συμπληρώνει και το βελτιώνει καθημερινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Η ρεαλιστική προσδοκία για καλύτερες μέρες, που χτίζουμε, θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Η ΝΔ ασκεί σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση σε όλα τα θέματα της πολιτικής και οικονομικής ατζέντας. Μπορείτε να μας πείτε ποια κατά τη γνώμη σας είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (σσ: μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου); Επίσης, μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια επιτυχία της;

Κανένας δεν μπορεί να διαγράψει και να παραγράψει το έγκλημα που διέπραξε ο κ. Τσίπρας στο πρώτο μισό του 2015. Ένα έγκλημα που στοίχισε στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ, πρόσθετα μέτρα λιτότητας 15 δις ευρώ, δύο Μνημόνια, επιπλέον φόρους, κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων και δραματικές περικοπές συντάξεων. Μεγαλύτερη αποτυχία τους, στη συνέχεια, υπήρξε η επιλογή τους - για την οποία έχουν το πολιτικό θράσος να περηφανεύονται - να διαλύσουν τους συνεπείς φορολογούμενους και να τσακίσουν τη μεσαία τάξη με αβάσταχτους φόρους. Έφτασαν στο σημείο - αυτοί που εξέθρεψαν το κίνημα «δεν πληρώνω» - να κάνουν περίπου χίλιες κατασχέσεις την ημέρα, για οφειλές στο Δημόσιο. Και αυτό τα λέει όλα.

Τι άλλαξε σε σχέση με πέρυσι και η ΝΔ ψήφισε φέτος το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα;

Για τη Νέα Δημοκρατία, η στήριξη στους ασθενέστερους συμπολίτες μας πρέπει να γίνεται με μόνιμες πολιτικές, μέσα από σταθερούς πόρους που θα αποτελούν μέρος του τακτικού προϋπολογισμού. Ήμασταν οι πρώτοι που δρομολογήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης της ακραίας φτώχιας, το οποίο κατήργησε η σημερινή Κυβέρνηση. Ξέρετε την ακραία φτώχια δεν την καταπολεμάς μόνο  με επιδόματα περιορισμένης διάρκειας, αλλά κυρίως  με δουλειές. Δουλειές που θα έρθουν μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.  Επενδύσεις τις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πολεμά διαρκώς. Ωστόσο, η αποτυχία και ο τυχοδιωκτισμός της Κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα  εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν ανάγκη ακόμα και την ελάχιστη βοήθεια.  Η Νέα Δημοκρατία έθεσε στο δημόσιο διάλογο την πρότασή της για το πώς πρέπει  να κατανεμηθεί το  κοινωνικό μέρισμα. Η πρόταση αυτή δίνει προτεραιότητα στους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους, αλλά ταυτόχρονα περιέχει και μια κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ  για όλους τους  ιδιοκτήτες ακινήτων, με μεγαλύτερη έμφαση στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα. Η Κυβέρνηση δεν θέλησε να τη συζητήσει καν. Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη,  υπερψήφισε το μέρισμα γιατί πολλοί συμπολίτες μας έχουν  ανάγκη έστω και τη μικρή αυτή βοήθεια.

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ έχει χάσει το προφίλ του μετριοπαθούς πολιτικού που τον χαρακτήριζε, παρασυρόμενος, όπως λέγεται, από το συγκρουσιακό προφίλ του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη; Μήπως με αυτή την τακτική η ΝΔ απομακρύνεται από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, που συνήθως είναι υπέρ των συναινέσεων και ο οποίος τελικά καθορίζει τα εκλογικά αποτελέσματα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Κάνουμε άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία. Για κάθε ζήτημα καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν δέχεται καμιά συζήτηση, καμιά πρόταση, για κανένα ζήτημα. Σε τι να συναινέσει λοιπόν κανείς; Όταν η Κυβέρνηση επιμένει στο λάθος, όταν παραμένει αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, όταν γυρίζει τα πράγματα σε περασμένες δεκαετίες, όταν αποδεικνύεται ανίκανη, δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε. Το παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αντίθετα στόχος δικός μας, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενότητα των Ελλήνων σε κοινούς σκοπούς.

Πού αποδίδετε το γεγονός ότι η ΝΔ, όπως λένε αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, δεν μπορεί να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και φαίνεται να έχει πιάσει «δημοσκοπικό ταβάνι»;

Οι περισσότεροι αναλυτές και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με τη διαφορά να καταγράφει διψήφια ποσοστά, πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού και προεξοφλούν μεγάλη νίκη της Παράταξής μας. Πράγματι υπάρχει μεγάλη συσπείρωση του κόσμου που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές, αλλά αυτό δεν είναι το «ταβάνι». Είμαστε – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - στα όρια της αυτοδυναμίας και πιστεύω ότι, καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές, ο αέρας της νίκης και της νέας προοπτικής για όλους τους Έλληνες θα είναι σαρωτικός. Θα τρίβουν τα μάτια τους.

Σας βάζω στη δύσκολη θέση να κάνετε μία, τρόπον τινά, αυτοκριτική. Σε ποιο σημείο πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της ΝΔ, θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα είτε στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής είτε στης επικοινωνίας;

Όσοι περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μοιράσει υποσχέσεις που δεν είναι εφικτές, να λαϊκίσει, να εξαπατήσει, κάνουν τεράστιο λάθος. Ξέρει πολύ καλά ο ίδιος ότι δεν είναι εύκολη η σύγκρουση με το λαϊκισμό, αλλά είναι σταθερή πολιτική επιλογή του. Και σε αυτή τη στρατηγική, που χαρακτηρίζει τόσο την ουσία της πολιτικής όσο και την επικοινωνία, θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Μόνος εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και για αυτό πασχίζει καθημερινά, χωρίς να σταματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για την off shore εταιρεία της συζύγου του, αλλά η ΝΔ απαντάει ότι είναι καθόλα νόμιμη η δραστηριότητά της. Δεν υπάρχει, όμως, και μία ηθική διάσταση στο ζήτημα; Μήπως η ΝΔ επανέρχεται στη λογική του «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», που, όπως θυμάστε, είχε μεγάλο πολιτικό κόστος;

Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της ερώτησής σας. Η Νέα Δημοκρατία είχε και θα έχει ακλόνητο ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε πολιτικούς τυχοδιώκτες και θλιβερούς λασπολόγους. Και κάτι ακόμη, κύριε Χατζηλίδη. Από πότε μια εταιρία που διαχειρίζεται διεθνή αμοιβαία κεφάλαια είναι offshore; Μην πέφτετε και εσείς θύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας και των φερεφώνων της.

Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα πόλωση στο πολιτικό κλίμα της χώρας, με υποθέσεις όπως η προαναφερθείσα με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη και τελευταία με την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, για την οποία η ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Προφανώς ότι όλα πρέπει να βγαίνουν στο φως, αλλά, μήπως, τελικά, η υπέρμετρη προβολή της σκανδαλολογίας αποπροσανατολίζει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας από το μείζον ζητούμενο που είναι η έξοδος της χώρας από την πολυετή κρίση;

Για το πρώτο κομμάτι του ερωτήματός σας, σας απάντησα ήδη. Σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο τώρα. Εδώ και 20 ημέρες είχαμε τον κ. Τσίπρα να σιωπά και να κρύβεται για τις αποκαλύψεις που αφορούσαν τον συναρχηγό του κ. Καμμένο. Όμως, ο καταιγισμός των αποκαλύψεων και ο πανικός του κ. Καμμένου, αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα - κάτω από τον κίνδυνο κατάρρευσης της Κυβέρνησής του - να βγει στο ξέφωτο. Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος απαίτησε από τον κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή και να τον καλύψει πλήρως. Αναμένουμε με ενδιαφέρον - όπως και όλοι οι Έλληνες - την απολογία του κ. Καμμένου, αλλά και τις δικολαβικές κορώνες του κ. Τσίπρα ο οποίος θα έχει τον άχαρο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης του συναρχηγού του. Σε ό,τι αφορά τώρα το σκέλος της ερώτησής σας που αφορά τη Νέα Δημοκρατία θα σας πως το εξής: Το γεγονός ότι έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα, δικαιολογεί απολύτως την υπεύθυνη στάση μας να αναδείξουμε το ζήτημα της αγοραπωλησίας με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο που επιχείρησε να ολοκληρώσει ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Η Δευτέρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον κ. Τσίπρα, καθώς θα προσέλθει στη Βουλή απολογούμενος. Εξάλλου όπως το είχε πει και ο κ. Καμμένος «μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι». Τους λέμε λοιπόν ότι το τέλος δεν αργεί, θα έρθει πολύ σύντομα – εντός του 2018 - και μαζί και οι δύο θα υποστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Δεν θα σας ρωτήσω αν θα είστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, στην εκλογική περιφέρεια της Καβάλας, γιατί ξέρω ότι θα μου πείτε πως για αυτό αρμόδιος να απαντήσει είναι ο πρόεδρος του κόμματος. 

Όπως ξέρετε οι νέες υποψηφιότητες θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο και τα όργανα του Κόμματος, την ώρα που πρέπει. Συνεπώς, έως τότε κανένας δεν μπορεί να χρίζει υποψήφιο τον εαυτό του. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου να είμαι υποψήφιος, αλλά τη στιγμή αυτή εκείνο που ξέρω - και ξέρετε - είναι ότι παραμένω σύμβουλος επικοινωνίας του Προέδρου μας. Εξίσου αλήθεια είναι ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον δηλαδή αποφασιζόταν η υποψηφιότητά μου, θα αποτελούσε για μένα ύψιστη τιμή να με εμπιστεύονταν οι συμπολίτες μου στην Καβάλα να τους εκπροσωπώ στην επόμενη Βουλή. Πολύ περισσότερο όταν είναι βέβαιο πως η επόμενη Βουλή θα στηρίξει ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ως Κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.