Skip to main content

Le Monde: Η Κομισιόν εξετάζει «έξωση» της Ελλάδας από τη Σένγκεν

To Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει αύριο σχέδιο διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα, γράφει η Le Monde.

Για σχέδιο διετούς «έξωσης» της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν κάνει λόγο η εφημερίδα Le Monde.

Σε άρθρο της αναφέρει πως το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει αύριο σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν της χώρας μας. Αν συμβεί αυτό ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον, ουσιαστικό, αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.

Όπως γράφει η εφημερίδα πρόκειται για μία «πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία». Συγκεκριμένα:

- Η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν.
- Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.
- Μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
- Μετά το τρίμηνο κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

Η Le Monde αναφέρει ακόμα πως προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ.

Στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Ωστόσο αυτή η στρατηγική «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της».