Skip to main content

Λέτα: Να αναγνωρίσουμε την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι παίρνουν συγκεκριμένη μορφή μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την αντοχή της σε μελλοντικές κρίσεις η Ευρωζώνη.

«Πρώτα από όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός λαός, τα χρόνια αυτά, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια»: Αυτά ήταν τα λόγια του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα στην αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφέρει ακόμη πως «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι αναγκαίο να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνον από τυπικής άποψης, αλλά και ουσιαστικής, και να μετατραπεί σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των χωρών μελών».

Για την Ευρωζώνη επισημαίνει πως «σήμερα έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να δούμε να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή κάποιες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται η Ευρωζώνη, για να λειτουργήσει καλύτερα και να αυξήσει την αντοχή της σε μελλοντικές κρίσεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ενρίκο Λέττα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Είστε σήμερα πιο αισιόδοξος, απ΄ότι στο παρελθόν, για το μέλλον της Ευρώπης;

Ναι, αναμφίβολα. Από οικονομικής άποψης, η ζώνη του Ευρώ, πρόσφατα σημείωσε τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης από το 2007, από την αρχή, δηλαδή, της μεγάλης οικονομικής και χρηματιστικής κρίσης. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πρωτοβουλίες του Μάριο Ντράγκι χρησίμευσαν για να ξαναβάλουν σε θετική τροχιά τις οικονομίες της περιοχής. Και από πολιτικής άποψης, ο άνεμος έχει αλλάξει: κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν, στην Γαλλία παιζόταν ένα πολιτικό ματς το οποίο ήταν καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης, με τις προεδρικές εκλογές στις οποίες μονομαχούσαν δυο υποψήφιοι που ήταν στους αντίποδες, σε ότι αφορούσε τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Σήμερα έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να δούμε να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή κάποιες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται η Ευρωζώνη, για να λειτουργήσει καλύτερα και να αυξήσει την αντοχή της σε μελλοντικές κρίσεις. Για τον λόγο αυτό, εύχομαι στην Γερμανία να μπορέσει σύντομα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μήνες που μας χωρίζουν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωεκλογών του επόμενου έτους, όταν θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν ουσιαστικές πρόοδοι. Αισιοδοξία ναι, λοιπόν, υπό τον όρο οι μεταρρυθμίσεις αυτές που τόσο περιμέναμε να βασίζονται σε μια κύρια ιδέα, ότι αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύη πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Πρέπει να ξεπεράσουμε την ιδέα ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Αντιθέτως, οι δυο αυτές αρχές αλληλοενισχύονται. 

- Θεωρείτε ότι το τέλος του προγράμματος στήριξης θα συμπέσει, για την χώρα μας, με αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης και με την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την ελάφρυνσης του χρέους;

Από την Ελλάδα φθάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την οικονομική ανάκαμψη. Μετά από χρόνια το ΑΕΠ ξανάρχισε να αυξάνεται και η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, ενώ η ανεργία-και εκείνη των νέων-μειώνεται. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρώτα από όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός λαός, τα χρόνια αυτά, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η ελληνική βουλή, αφορούν πάρα πολλούς τομείς και, όπως συμβαίνει με όλες τις αλλαγές - πολλώ δε μάλλον όταν εφαρμόζονται σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα - μπορούν να φέρουν κάποιες στιγμές έντασης. 

- Πιστεύετε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο;

Σε ότι αφορά υποθέσεις πιο τεχνικού χαρακτήρα, όλα θα εξαρτηθούν από τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα αποφασιστούν για μετά την διάσωση και από το ποιος θα πάρει μέρος σε αυτές. Σε ότι αφορά το σημείο αυτό θεωρώ ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι αναγκαίο να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνον από τυπικής άποψης, αλλά και ουσιαστικής, και να μετατραπεί σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των χωρών μελών. Η περίπτωση της Ελλάδας (όπως και ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις), μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί εντός της Ευρώπης. Ένα από τα λάθη, στην αρχή της κρίσης ήταν, ακριβώς, η διεθνοποίησή της.