Skip to main content

Λίφτινγκ στη Νέα Παραλία από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Να αποκαταστήσει την εικόνα με τις φθορές και τους βανδαλισμούς στη Νέα Παραλία θα επιχειρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ποιες εργασίες θα εκτελεστούν

Μετά τις αντιδράσεις και την σκληρή κριτική για εγκατάλειψη τμημάτων της Νέας Παραλίας, μόλις 1,5 χρόνο μετά την παράδοσή της στους πολίτες, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην επισκευή και συντήρησή της.   

Οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο, που κατακλύζεται καθημερινά από περιπατητές, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου για τη συντήρηση και επισκευή δημοτικών υπαίθριων χώρων,  προϋπολογισμού 922.200 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, έχει ήδη γίνει καταγραφή των ζημιών και των τμημάτων που χρειάζονται συντήρηση στη Νέα Παραλία. Παράλληλα, όπως ανέφερε, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η δημοτική αρχή θα «βγάλει» στο παραλιακό μέτωπο ενοποιημένα συνεργεία για τις επείγουσες αποκαταστάσεις των ζημιών.

Στην προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα στη Νέα Παραλία, ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ότι η δημοτική αρχή προετοιμάζει και ένα πρόχειρο διαγωνισμό για την προμήθεια αντιγκράφιτι προϊόντων, για τη μόνιμη προστασία μνημείων και άλλων κατασκευών από γκράφιτι.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» είχαν στείλει υπόμνημα στις αρχές του έτους στον αρμόδιο αντιδήμαρχο με τα κατεστραμμένα σημεία του αναπλασμένου παραλιακού μετώπου της πόλης, το οποίο έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία. Στις φωτογραφίες του εν λόγω υπομνήματος καταγράφοντται μεταξύ άλλων σπασμένα και κλεμμένα φωτιστικά, σκουπίδια, ξεραμένα δέντρα και φυτά, σκουριασμένα καλαθάκια απορριμμάτων, κατεστραμμένα συντριβάνια, σπασμένα ξύλα και κλοπές κυβόλιθων, γκράφιτι στους τοίχους και στα παγκάκια.

Σύμφωνα με τη μελέτη της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου εργασίες θα πραγματοποιηθούν, εκτός από τη Νέα Παραλία, στις Πλατείες Αριστοτέλους και Ναυαρίνου, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο της Αλάνας της Τούμπας. Επίσης, θα αντικατασταθούν κατεστραμμένες πλάκες πεζοδρόμων - πλατειών, κρασπεδόρειθρα, ράμπες, κλπ. Προβλέπεται ακόμα περίφραξη δημοτικών οικοπέδων, καθώς και κάθε άλλου είδους επέμβαση και αντικατάσταση στοιχείων αστικού εξοπλισμού (αποτρεπτικά εμπόδια, σιδηρά κιγλκιδώματα κλπ) και επισκευή περίφραξης σε υπαίθρια αθλητικά γήπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της Δ/νσης Κατασκευών και Συντηρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδια για την εκτέλεση του έργου, οι εργασίες συντηρήσεων οι οποίες προβλέπεται να εκτελεσθούν είναι οι εξής:

1. Καθαιρέσεις δαπέδων, κρασπέδων, μεταλλικών εμποδίων
2. Χωματουργικές εργασίες τεχνικών έργων με φορτοεκφορτώσεις και μεταφορές
2. Σκυροδέματα μικρών κατασκευών
3. Οπλισμοί
4. Κράσπεδα – επιστρώσεις δαπέδων
5. Σιδηρά κιγκλιδώματα
6. Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις
7. Λοιπές εργασίες (στοιχεία αστικού εξοπλισμού, επισκευών δικτύων ομβρίων)
8. Εργασίες συντήρησης της Ν. Παραλίας

Η εκτέλεση του έργου, η οποία θα γίνει μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου δύο με τρεις μήνες