Skip to main content

Με ΣΔΙΤ η αντικατάσταση 18.000 φωτιστικών λαμπτήρων με νέους τύπου LED

Η αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Εξοικονόμηση 60-70% στο ενεργειακό κόστος.

Εξοικονόμηση 60% - 70% στο ενεργειακό κόστος που πληρώνει σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη λειτουργία των 18.000 φωτιστικών σωμάτων για τον ηλεκτροφωτισμό στο οδικό της δίκτυο υπολογίζεται ότι θα επιφέρει η αντικατάσταση των λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας με νέους τύπου LED.

Ο τομέας του οδοφωτισμού μάλιστα είναι ο δεύτερος κατά σειρά, μετά τα αντλιοστάσια, μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, καθώς μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτροφωτισμού περιλαμβάνει φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες παλιάς τεχνολογίας. Επίσης, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων του δικτύου οδοφωτισμού (μη αποτύπωση σε χάρτη ή πρόγραμμα GIS, μη καταγραφή και αποτύπωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του δικτύου) και της χαμηλής διείσδυσης των νέων τεχνολογιών.

Αυτά τα κενά θα καλύψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο οδικό της δίκτυο, όπου λειτουργούν, όπως τόνισε στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Γιώργος, 18.000 φωτιστικά σώματα. Αυτό θα γίνει μάλιστα με το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσω ΣΔΙΤ, που εγκρίθηκε.

«Ένας μεγάλος αριθμός φωτιστικών σωμάτων είναι εγκατεστημένος σε κόμβους, προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οδηγών, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες», επισήμανε ο κ. Γιώργος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, «μόνο για το 2016 δαπανήθηκαν για την κάλυψη του κόστους της ενέργειας 2,4 εκ. ευρώ, χωρίς να βρίσκεται σε λειτουργία το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων στο δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, το ποσό που αντιστοιχεί στο ίδιο έτος για τη συντήρηση των φωτιστικών σωμάτων είναι της τάξης των 275.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κατ' αποκοπή και διατέθηκε βάσει των περιορισμένων δυνατοτήτων που είχε στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο έργο. Στην περίπτωση που λειτουργούσε το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων το κόστος για την κάλυψη των δαπανών ενέργειας εκτιμάται στα 3,9 εκ. ευρώ».

Με τη χρήση των λαμπτήρων νέας τεχνολογίας από τα συνολικά 3,9 εκ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως το κόστος θα πέσει στο 1 εκ. ευρώ, ενώ θεαματική είναι και η υπολογιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αφού από τις 25.927.860,87 κιλοβατώρες θα μειωθεί στις 7.171.205,37!

«Καθίσταται σαφές, πως ενώ ένα ποσοστό του δικτύου οδοφωτισμού βρίσκεται εκτός λειτουργίας, οι δαπάνες για την κάλυψη του κόστους ενέργειας απορροφούν μεγάλο τμήμα των διαθέσιμων πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τέλος οι διαθέσιμοι πόροι για δράσεις συντήρησης του δικτύου είναι αρκετά περιορισμένοι. Λύση στο κρίσιμο αυτό θέμα, προτείνεται να δοθεί με το συγκεκριμένο έργο. Κατά τη φάση αυτή, προτείνεται η αναβάθμιση και λειτουργία του δικτύου οδοφωτισμού που περιλαμβάνει περί τα 15.000 φωτιστικά σώματα, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των φωτιστικών σωμάτων που είναι εγκατεστημένα ή πρόκειται να εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα μέσω των έργων οδοποιίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση του δικτύου των 15.000 φωτιστικών σωμάτων, από φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας (LED) με σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, η αναβάθμιση και συντήρηση του ηλεκτρολογικού δικτύου και η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του και τέλος η εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος ελέγχου της λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου οδοφωτισμού», εξήγησε ο κ. Γιώργος.

Η εξασφάλιση της αντικατάστασης του συνόλου των ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων, η κάλυψη των δαπανών συντήρησης του δικτύου και ο έλεγχος και η ομαλή λειτουργία του, προτείνεται να πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Για το εν λόγω έργο μάλιστα προβλέφθηκε η αμοιβή του αναδόχου να εξασφαλίζεται από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύπτει αφού με την εγκατάσταση των νέων λαμπτήρων τύπου LED αναμένεται να μειωθεί το κόστος κατά 60% με 70%.