Skip to main content

Λυκούδης: Ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από το ΚΙΝΑΛ

Ο βουλευτής του Ποταμιού μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν την παράταξη να αποχωρήσει από τους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής.

«Αυτή η προσπάθεια που έγινε και η επιδίωξη που υπήρξε να συγκροτηθεί στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης ένας νέος φορέας ενιαίος, ο οποίος θα υπερέβαινε τις παθογένειες του παρελθόντος δεν έβλεπε (το Ποτάμι) να επιτυγχάνεται. Αντίθετα, κατά την εκτίμηση του Ποταμιού και του κ. Θεοδωράκη υπήρξε μια ανασύσταση, ανασυγκρότηση κυρίως του χώρου του ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή την προσπάθεια», επισήμανε ο βουλευτής Α' Αθηνών με το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν το Ποτάμι να αποχωρήσει από τους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κληθείς να σχολιάσει αν η διαφωνία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ήταν η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε: "Νομίζω όχι, ούτε ήταν αυτός ο λόγος που υπήρξε η κρίση που έφερε την αποχώρηση. Έχω την εντύπωση ότι ήταν μια διαφωνία αλλά διαφωνίες υπήρξαν και την προηγούμενη περίοδο για διάφορα ζητήματα που υπήρξαν στη Βουλή".

Ερωτηθείς αν το "διαζύγιο" με το ΚΙΝ.ΑΛ. σημαίνει και "γάμος" με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λυκούδης απάντησε κατηγορηματικά πως "σε καμιά περίπτωση δεν καθορίζει η σημερινή κρίση και η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ. νέες συμμαχίες και μάλιστα απολύτως προσδιορισμένες" και εκτίμησε ότι το Ποτάμι θα κινηθεί, "σε ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό" με βάση τις πολιτικές του αρχές.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, "είναι αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση στην ελληνική κοινωνία μιας μεγάλης δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής παράταξης" και "αν δεν πέτυχε αυτή η προσπάθεια πρέπει οι άλλες προσπάθειες να συνεχιστούν για να πετύχει".

Ερωτηθείς εάν εκτιμά πως το ΚΙΝ.ΑΛ. συστάθηκε μόνο και μόνο για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λυκούδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν ήταν αυτή η πρόθεση των φίλων και συναγωνιστών μου στο Κίνημα Αλλαγής" και πρόσθεσε: "Εγώ ιστορικά σέβομαι και τιμώ το ΠΑΣΟΚ. Είναι, όμως, άλλο αυτό [...] και άλλο ποια ήταν η επιδίωξή μας όταν ξεκινήσαμε".

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Λυκούδης υπογράμμισε πως "είναι μια συμφωνία σε θετική κατεύθυνση, υπάρχουν κάποια "αγκάθια", θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να προσέξει στη διαπραγμάτευση κάποια ζητήματα, όπως είναι η γλώσσα και η ιθαγένεια, αλλά συνολικά, στη γενικότητά της, κινείται προς θετική κατεύθυνση διότι επιχειρεί να λύσει ένα χρόνιο ζήτημα και επιχειρεί να αλλάξει μια δυστυχώς εξαιρετικά άσχημη σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του πλανήτη να αποκαλεί τη γειτονική χώρα σκέτα 'Μακεδονία'.

Για την αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ και αν αυτό δημιουργεί θέμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Λυκούδης σχολίασε ότι "δημιουργεί πρόβλημα" αφού είναι ένας λιγότερος βουλευτής, αλλά, όπως είπε, "η κυβερνητική συνοχή που έχει επιδιώξει ο κ. Τσίπρας και την οποία επιτυγχάνει κάθε τόσο, αυτή δεν θα μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό".