Skip to main content

Λίβανος: Επιστρέφουν στη Συρία περίπου 3.000 πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες, που ζουν σε μια παραμεθόρια πόλη του βορειοανατολικού Λιβάνου, θα διανύσουν περίπου 20 χιλιόμετρα μέσα από τα βουνά.

Περίπου 3.000 πρόσφυγες στον Λίβανο αναμένεται να επιστρέψουν στη Συρία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος χθες Πέμπτη, μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Λιβάνου γνωστοποίησε πως συνεργάζεται με τη Δαμασκό για τον επαναπατρισμό όσων προσφύγων το επιθυμούν.

Οι πρόσφυγες, που ζουν σε μια παραμεθόρια πόλη του βορειοανατολικού Λιβάνου, θα διανύσουν περίπου 20 χιλιόμετρα μέσα από τα βουνά που τους χωρίζουν από τα σπίτια τους, στη δυτική επαρχία Καλαμούν της Συρίας.

Καθώς ο συριακός στρατός, τον οποίο υποστηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν, ανακτά όλο και περισσότερα εδάφη, ο πρόεδρος του Λιβάνου και άλλοι πολιτικοί έχουν προτείνει οι πρόσφυγες να επιστρέψουν σε «ασφαλείς περιοχές», πριν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας διαφωνεί, αφού κρίνει πως αυτό δεν είναι ασφαλές.

Ο Λίβανος φιλοξενεί σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου το ένα τέταρτο των προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2011. Η λιβανέζικη κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός τους είναι στην πραγματικότητα 1,5 εκατ. και διαμαρτύρεται πως η φιλοξενία τους ασκεί πίεση στα δημοσιονομικά της χώρας και περιστέλλει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν ζήτησε από μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμβάλλει να πειστούν οι ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν στη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων από τον Λίβανο στη Συρία.