Skip to main content

Λίβανος: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι μετά από 9 χρόνια

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 για να υποδεχθούν τους περίπου 3,7 εκατομμύρια εκλογείς, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι ψηφοφόροι στον Λίβανο καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τα μέλη του κοινοβουλίου, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, διαδικασία πάντως που δεν αναμένεται να φέρει ανατροπές των συσχετισμών πολιτικής δύναμης ή της πολιτικής τάξης, σε μια χώρα με εύθραυστες ισορροπίες, που δοκιμάζεται από τον αναταραχή στην περιοχή.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να υποδεχθούν τους περίπου 3,7 εκατομμύρια εκλογείς, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στο λιβανέζικο κοινοβούλιο αναμένεται τις περισσότερες έδρες να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τα παραδοσιακά κόμματα, ανάμεσα στα οποία φιγουράρει το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, ορκισμένος σύμμαχος της Συρίας και του Ιράν. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα βίωσε πολιτικές κρίσεις κατ' επανάληψη, αποφεύγοντας, συχνά παραλίγο, το ξέσπασμα βίας. Η χώρα βρίσκεται σε νευραλγική γεωγραφική θέση, ανάμεσα στην εμπόλεμη Συρία και το Ισραήλ.

Έως και 30.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο Λίβανος έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες.Με το πολιτικό προσωπικό να κατηγορείται συχνά για διαφθορά και νεποτισμό, τα ίδια κόμματα να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό εδώ και πολλά χρόνια, και την κυβέρνηση ανίκανη να αναζωογονήσει μια οικονομία με σοβαρά προβλήματα, οι πολίτες δεν περιμένουν καμιά θεαματική αλλαγή.