Skip to main content

Λονδίνο: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά στο Grenfell Tower

Στους έξι ο απολογισμός των νεκρών μέχρι στιγμής από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Grenfell Tower του δυτικού Λονδίνου τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Έξι νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πύργο 24 ορόφων (Grenfell Tower) στα δυτικά του Λονδίνου περίπου στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Αγγλίας).

Την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας προσθέτοντας ότι «υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες ώρες λόγω της πολύπλοκης δομής του κτηρίου».

Για νεκρούς είχε μιλήσει για πρώτη φορά νωρίτερα εκπρόσωπος της πυροσβεστικής κάνοντας λόγο για τη χειρότερη πυρκαγιά που είχε δει στα 29 χρόνια υπηρεσίας της.

«Υπάρχουν νεκροί από τη φωτιά» είχε δηλώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Λονδίνου, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει ακριβή αριθμό ή κάποια χοντρική εκτίμηση καθώς δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε ασφαλής καταμέτρηση μέχρι στιγμής

Την ίδια ώρα σε νοσοκομεία της πόλης έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 50 τραυματίες, η κατάσταση της υγείας των οποίων παραμένει άγνωστη.

Τους φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών επιβεβαιώνει και η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν ο οποίος δήλωσε πως «πολλοί» από τους ενοίκους του κτηρίου αγνοούνται.

Περισσότεροι από 600 ένοικοι στο κτήριο - Προσπαθούν να σωθούν με σκοινιά

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου, που ωστόσο δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Τα πληρώματά μας εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο #GrenfellTower και πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

«Τα ειδικά πληρώματά αστικής έρευνας και διάσωσης και ένας στατικός μηχανικός έχουν ελέγξει το κτήριο και ανακοίνωσαν ότι δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει και ότι είναι ασφαλές για τα πληρώματά μας να βρίσκονται εκεί», καταλήγει.

Ο πύργος βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στο δυτικό Λονδίνο και έχει 120 διαμερίσματα με περισσότερους από 600 ενοίκους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω του Ραμαζανίου, πολλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι του κτηρίου ήταν ξύπνιοι και έτρωγαν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Έτσι, κατόρθωσαν να ειδοποιήσουν και άλλους ενοίκους και να βγουν έξω με ασφάλεια, προτού η φωτιά επεκταθεί σχεδόν σε όλο το ύψος του πύργου, προκαλώντας μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να βρουν καταφύγιο οι ένοικοι των διαμερισμάτων του πύργου.

Άγνωστη παραμένει η αιτία

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ όπως έγινε γνωστό οι φλόγες επεκτάθηκαν από τον δεύτερο όροφο του κτηρίου προς τα πάνω. Σύμφωνα με μαρτυρία μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου. Στον πύργο πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες καλούσαν τους ενοίκους να τολμήσουν να φύγουν και, στην περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες, ώστε να κρατήσουν έξω τους καπνούς.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας σχολίασε πως οι πυροσβέστες επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά αλλά οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει γύρω από το κτίριο μία μεγάλη ζώνη ασφαλείας προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες από πιθανά συντρίμμια.