Skip to main content

Λουκέτο σε ιστορικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης μετά από 46 χρόνια

Ο λόγος για το βιβλιοπωλείο Ζαχαριάδης ή, αλλιώς, το «γερμανικό βιβλιοπωλείο» το οποίο βρίσκεται επί της οδού Προξένου Κορομηλά 48

«Λουκέτο» μετά από 46 χρόνια λειτουργίας βάζει ένα από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για το βιβλιοπωλείο Ζαχαριάδης ή, αλλιώς, το «γερμανικό βιβλιοπωλείο» το οποίο βρίσκεται επί της οδού Προξένου Κορομηλά 48 και λειτουργεί από το 1972.

«Στα 46 χρόνια λειτουργίας του βιβλιοπωλείου μας, σας εξυπηρετήσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Ήρθε η ώρα σας αποχαιρετήσουμε και να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την προτίμησή σας», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες σε σχετική ανακοίνωσή τους, γνωστοποιώντας ότι, ενόψει του κλεισίματος, προσφέρουν τα βιβλία που έχουν μείνει στοκ σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σημειώνεται ότι πάνω από 300 βιβλιοπωλεία έκλεισαν από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με το Βιβλιοχαρτοπωλικό Βήμα.

Η ιστορία

Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε το 1972 από την Ίνγκριτ Ζαχαριάδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δεν έβρισκε εύκολα γερμανικά βιβλία και καθότι λάτρης του βιβλίου, αποφάσισε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα. Τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε ως γερμανικό βιβλιοπωλείο αλλά στην διάρκεια των χρόνων και εξυπηρετώντας της ανάγκες του κέντρου, το κατάστημα εξοπλίστηκε με ελληνικά βιβλία, σχολικά, χαρτικά και είδη γραφείου.

Το 1987 μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο, παραμένοντας στην ίδια περιοχή. Στο δυναμικό του προστέθηκε ο υιός Πέτρος αναπτύσσοντας τη μηχανογράφηση του βιβλιοπωλείου.

Πιο σύγχρονο πια έγινε το πρώτο πλήρες μηχανογραφημένο βιβλιοπωλείο της πόλης. Μετά το 1995 επέστρεψε από τη Γερμανία η κόρη Λίλη μετά από εμπειρία σε μεγάλα βιβλιοπωλεία (σε Γερμανία και Ελβετία) και, έχοντας τελειώσει και τη σχολή βιβλιοπωλών του Αμβούργου, έφερε νέα πνοή και ιδέες. Επεκτάθηκε στα Ιταλικά βιβλία και μετά από λίγα χρόνια στα Ισπανικά.

Από το 2004 ο Πέτρος συνεχίζει μόνος και ειδικεύεται σε μεταχειρισμένα και εξαντλημένα βιβλία από όλο τον κόσμο, με τις καλύτερες τιμές και την καλύτερη εξυπηρέτηση.