Skip to main content

Λοβέρδος: Παρέμβαση στη δικαιοσύνη για την υπόθεση Σαββίδη - ΣΕΚΑΠ

Ο βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη είχε ήδη αποφανθεί αρνητικά για τη διαγραφή των προστίμων της εταιρείας

Ζήτημα σοβαρών κυβερνητικών ευθυνών εγείρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με την υπόθεση Σαββίδη και ΣΕΚΑΠ, με τη «χαριστική» τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα της εταιρείας.

Ο κ. Λοβέρδος, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη είχε ήδη αποφανθεί αρνητικά για την διαγραφή των προστίμων της ΣΕΚΑΠ.

«Από δημοσιεύματα εφημερίδων προκύπτει, πως ο κ. Ι. Σαββίδης ή η εταιρεία του, με την οποία αγόρασε την ΣΕΚΑΠ, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ενδεχομένως στη διοικητική δικαιοσύνη, για την αποφυγή των προστίμων από λαθρεμπόριο που είχαν επιβληθεί στην ιδιωτικοποιηθείσα αυτή εταιρεία. Και ενώ η δίκη αυτή είχε διεξαχθεί, ή συμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και ενώ είχε εκδοθεί και η πρωτόδικη απόφαση και είχε ασκηθεί ή θα ασκούνταν έφεση, μεσολάβησε η χαριστική-φωτογραφική τροπολογία και η ψήφισή της από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει:

«Αν τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν, με την οποιοδήποτε εκδοχή τους, τότε η ανωτέρω τροπολογία συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, αφού επί επίδικου θέματος παρεμβαίνει τελικά ο νομοθέτης υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το συγκεκριμένο σκάνδαλο Σαββίδη-ΣΕΚΑΠ παίρνει ακόμη βαρύτερη μορφή και διάσταση και τίθενται νέα ζητήματα κυβερνητικών ευθυνών».

Τέλος ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό:

α. Υπήρχε δίκη σε εξέλιξη για την υπόθεση των προστίμων από λαθρεμπορία που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή και σύσσωμη η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε την τροπολογία-Σαββίδη; 

β. Αν η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι καταφατική, τότε ποιο ήταν το δικαστήριο το οποίο είχε επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως και σε ποιο στάδιο βρισκόταν η συγκεκριμένη επιδικία.