Skip to main content

Λύσεις στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου μελετούν ΕΤΒΑ και ΕΥΑΘ

Οριστική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής διάστασης το οποίο ταλανίζει τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Σίνδου, το δήμο Εχεδώρου και τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου δρομολογείται μέσα από τη συνεργασί
Οριστική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής διάστασης το οποίο ταλανίζει τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Σίνδου στο επίπεδο παροχής υποδομών, το δήμο Εχεδώρου με αποπνικτική δυσοσμία και τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου με ρύπους φαίνεται ότι τέθηκε στη γραμμή εκκίνησης μέσα από συνεργασία της ΕΤΒΑ με την ΕΥΑΘ ΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, και συζήτησε το ενδεχόμενο ανακατασκευής ή μετεγκατάστασης της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων που βρίσκεται εντός της ΒΙΠΕ και επί χρόνια υπολειτουργεί.

Ο κ. Σάλλας, εκπροσωπώντας την ΕΤΒΑ στην οποία ανήκει η ΒΙΠΕ και κατ’ επέκταση και η ΜΚΑ, κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να συμφωνεί με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της και να προτίθεται να δαπανήσει για το σκοπό αυτό ένα ποσό της τάξης των 15 εκ. ευρώ. Η ΕΥΑΘ, αντίστοιχα, προκρίνει μάλλον την προοπτική κατασκευής νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού, που υπολογίζεται ότι στοιχίζει τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ, και εντάσσει την πρότασή της σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που αποσκοπεί στο να αναλάβει η εταιρεία την ευθύνη για ό,τι έχει να κάνει με το νερό στο νομό Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό γιατί τούτη τη στιγμή διαπιστώνεται πολυδιάσπαση (με διευθύνσεις υδάτων τόσο στη νομαρχία, όσο και στη γ. γ. Μακεδονίας – Θράκης και άλλους φορείς του δημοσίου) και γραφειοκρατία, που εμποδίζει την ταχεία επίλυση προβλημάτων.

Βασική επιδίωξη του κ. Παπαδάκη, όπως επισημάνθηκε στη Voria.gr, είναι ότι ακόμη και για την υδροδότηση βιομηχανιών στη ΒΙΠΕ, αντί να ζητείται άδεια από τη νομαρχία, το ρόλο αυτό να τον αναλαμβάνει η ΕΥΑΘ ΑΕ. Τις σκέψεις του αυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λέγεται πως τις έχει μοιραστεί και με την προϊσταμένη του υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Πιέσεις προς την κατεύθυνση της μετεγκατάστασης, εξάλλου, ασκούνται κι από το δήμο Εχεδώρου ο οποίος εκτός του ότι έχει ενημερώσει σχετικά την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ανέθεσε και στο ΑΠΘ την εκπόνηση μιας μελέτης με αυτό το αντικείμενο, που αναμένεται να του παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι, για να μπορεί να υποστηρίξει την άποψή του και με αδιάσειστα στοιχεία.

Εφόσον τελικώς υπάρξει συμφωνία και το πλάνο εκσυγχρονισμού ή της μετεγκατάστασης της ΜΚΑ δρομολογηθεί, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου 1,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και το οποίο εντοπίζεται στο ό,τι τα απόβλητα από τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ δεν υφίστανται την απαραίτητη επεξεργασία με συνέπεια να καταλήγουν στο Θερμαϊκό και να τον ρυπαίνουν. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η δυσοσμία σε όλη την περιοχή του δήμου Εχεδώρου είναι αποπνικτική.

Λυματολάσπη

Εκτός του θέματος του βιολογικού καθαρισμού στη ΒΙΠΕ, η ΕΥΑΘ ΑΕ πριν λίγες ημέρες ενεργοποίησε μια πιλοτική συνεργασία με ιδιώτη για το ζήτημα της διαχείρισης της λυματολάσπης. Η επιχείρηση αξιοποιεί τη λυματολάσπη ως λίπασμα, αφού η λύση της επανένταξης στο περιβάλλον σε σχέση με την επεξεργασία της για άλλες χρήσεις κρίθηκε ως η πλέον οικολογική. Σ΄ αυτή τη φάση απομακρύνεται από την ιδιωτική εταιρία λυματολάσπη από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Νέας Μηχανιώνας και ανάλογα με την πρόοδο του πιλοτικού αυτού προγράμματος, θα επεκταθεί η υλοποίηση του από την ΕΥΑΘ.

Συνολικά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού Θεσσαλονίκης βρίσκονται συσσωρευμένοι περίπου 300.000 τόνοι λυματολάσπης, για τους οποίους η διοίκηση της ΕΥΑΘ εξέτασε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα αξιοποίησης (για λίπασμα, αποκατάσταση εδαφών κ.ά.), έχοντας έρθει σε επαφή με μεγάλες ιδιωτικές βιομηχανίες και με τη ΔΕΗ.