Skip to main content

Μάχη με τις φλόγες σε Πορτογαλία και Ισπανία

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές που μαίνονται τόσο στην Πορτογαλία όσο και την Ισπανία από την Κυριακή

Τουλάχιστον 39 νεκροί είναι ο προσωρινός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Πορτογαλία και την Ισπανία την Κυριακή. Ιδιαίτερα καταστροφική είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας έχουν χάσει τη ζωή τους 36 άτομα ενώ επτά ακόμη αγνοούνται. Εκτός των ασυνήθιστα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και της ξηρασίας, οι εστίες της φωτιάς αναζωπυρώθηκαν και από το πέρασμα του κυκλώνα Οφηλία δίπλα από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κήρυξε τις πληγείσες περιοχές, κυρίως στα κεντρικά αλλά και βόρεια της χώρας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκανε λόγο για τις χειρότερες πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα του από το 2006. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο πορτογάλος πρωθυπουργός, «αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να θρηνήσουμε, να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες και τις εταιρείες που εγγυώνται την απασχόλησή τους».

Στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Πορτογαλία συνδράμει στο μεταξύ η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης.

Η Πορτογαλία είχε πληγεί ξανά από εκτεταμένες πυρκαγιές τον περασμένο Ιούνιο, με 64 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Για εμπρησμό κάνει λόγο ο Ραχόι

Δασικές πυρκαγιές έπληξαν όμως και την περιφέρεια της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία, έχοντας μέχρι αυτή την ώρα στοιχίσει τη ζωή τριών ανθρώπων. Οι αρμόδιες ισπανικές αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό. Κάτι που τόνισε και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες περιοχές. «Αυτό που βλέπουμε εδώ δεν μπορεί να είναι ατύχημα. Το έχουν προκαλέσει σκόπιμα. Εδώ στην περιοχή Πάθος ντε Μπορμπέν ξεκίνησε μια μεγάλη πυρκαγιά στη μία μετά τα μεσάνυχτα προς Κυριακή σε πέντε διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί υπό κανονικές συνθήκες».

Ο κυβερνήτης της Γαλικίας Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχόο έκανε λόγο για ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση, ανακηρύσσοντας χθες τριήμερο δημόσιο πένθος.Σε τριήμερο δημόσιο πένθος βρίσκεται και η Πορτογαλία από σήμερα.

dpa,afpd,AP, Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle