Skip to main content

Μαδρίτη-Βαρκελώνη παραμένουν σε τροχιά σύγκρουσης

Ανακήρυξη ανεξαρτησίας «εντός ημερών» προανήγγειλε ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν - Επίθεση του βασιλιά Φιλίππου στους αυτονομιστές

Το μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου παραμένει σκληρό. Η ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, εξακολουθεί να δηλώνει ανυποχώρητη απέναντι στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας.

Στους ήδη υψηλούς τόνους μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης ήρθε να προστεθεί το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα τη στάση της καταλανικής ηγεσίας, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της κεντρικής κυβέρνησης.

«Η καταλανική κυβέρνηση έχει παραβιάσει τις δημοκρατικές αρχές και έχει υποσκάψει την αρμονία και τη συνύπαρξη της καταλανικής κοινωνίας. Μάλιστα την έχει διχάσει. (…) Οι καταλανικές αρχές περιφρόνησαν τα αισθήματα αλληλεγγύης που έχουν ενώσει και θα συνεχίσουν να ενώνουν όλους τους Ισπανούς. Εξαιτίας της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους μπορούν μάλιστα ακόμη και να διακυβεύσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της Καταλονίας και ολόκληρης της Ισπανίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βασιλιάς Φίλιππος.

Ανακήρυξη ανεξαρτησίας εντός της εβδομάδας;

Ανυποχώρητος εμφανίζεται την ίδια ώρα όμως και ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν. Σε συνέντευξή του στο BBC διατύπωσε μάλιστα την πρόθεσή του να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας «εντός ημερών», ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.

Η κατάσταση στην καταλανική περιφέρεια παραμένει τεταμένη. Χθες το βράδυ 700.000 άτομα εκτιμάται ότι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τη βία της ισπανικής αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές την ημέρα του δημοψηφίσματος, που προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 900 ατόμων σύμφωνα με στοιχεία της καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Χοσέ Κάλβο, ένας από τους διαδηλωτές υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας έστειλε το δικό του μήνυμα στον βασιλιά Φίλιππο:

«Ο βασιλιάς ξεχνά ότι εν μέρει ζει χάρη στους φόρους που πληρώνουμε στην Καταλονία. Ξεχνά τις εικόνες που είδαν όλοι, με την αστυνομική βία χωρίς καμία προηγούμενη πρόκληση από τους ανθρώπους. Επίσης ξεχνά ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή εδώ πληρώνουμε τριπλούς φόρους που ταΐζουν τη μισή χώρα και τον ίδιο, ο οποίος ζει δωρεάν».

AP, dpa, afpd, Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle