Skip to main content

Μάικ Πενς: Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε την Ευρώπη

Ο Μάικ Πενς θα «παρουσιάσει εξ ονόματος του προέδρου τις αμερικανικές προτεραιότητες για τη διατλαντική σχέση», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος.

«Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε την Ευρώπη όσον αφορά τον ρόλο της ως απαραίτητου εταίρου και τη δέσμευσή μας έναντι των συμμάχων μας» δήλωσε διπλωματικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναφερόμενος στις επαφές του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Ευρώπη.

Ο Πενς θα «παρουσιάσει εξ ονόματος του προέδρου τις αμερικανικές προτεραιότητες για τη διατλαντική σχέση», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος.

Το έργο «αποναρκοθέτησης» του Πένς άρχισαν ήδη αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο ένας επιμένοντας στη σημασία της Ατλαντικής συμμαχίας, ο άλλος υποβαθμίζοντας τις προθέσεις για προσέγγιση με τη Μόσχα.

Το άλλο μεγάλο μήνυμα που θα φέρει ο Πενς στο Μόναχο θα είναι και αυτό μιας πιο δίκαιης κατανομής του οικονομικού φορτίου μέσα στο ΝΑΤΟ, μια παλιά διεκδίκηση που η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει πολύ πιο έντονα.

«Θα υπογραμμίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τις δεσμεύσεις τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ και (ο Πενς) θα καλέσει ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εμβαθύνουν, να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους», υπογράμμισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν εξάλλου δηλώσει πως η θέση αυτή είναι θεμιτή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε από την πλευρά του την Ουάσινγκτον ότι βλέπει τη διατλαντική σχέση μόνο μέσα από το πρίσμα των στρατιωτικών δαπανών .

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «απαρχαιωμένο» πριν εκφράσει την εμπιστοσύνη του σ' αυτό, εγκωμίασε το Brexit, άφησε να εννοηθεί πως θέλει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.