Skip to main content

Η σκοτεινή μαύρη τρύπα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Τέσσερα χρόνια αναξιοποίητο παραμένει το πρώην μπαρ Maison Crystal που έχει μετατραπεί σε κουφάρι και εστία μόλυνσης στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

του Δημήτρη Παπανίκου

Αποτελεί μια μαύρη τρύπα στο φωτεινό και γεμάτο ζωή, ιδιαιτέρως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, παραλιακό μέτωπο του δήμου Θεσσαλονίκης. Έναν λεκέ στον καμβά του ομορφότερου έργου που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια στην πόλη, αυτό της ανάπλασης της Νέας Παραλίας.

Όσοι απολαμβάνουν τον περίπατό τους, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, αντιλαμβάνονται αυτή την ακατανόητη ασυνέχεια, το μοναδικό σκοτεινό σημείο κατά μήκος των σχεδόν 3,5 χιλιομέτρων της αναπλασμένης παραλίας από τον Λευκό Πύργο ως το Μέγαρο Μουσικής. Είναι το σημείο στο οποίο λειτουργούσε ως και το 2012 το Maison Crystal, παλιότερα Interni και ακόμη πιο πριν Θεσσαλονίκη Παλλάς. Το σημείο όπου τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 λειτουργούσε το δημοτικό αναψυκτήριο ώσπου, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα χτίστηκε εκεί ένα μεγάλο κτίριο, το οποίο επί σχεδόν δύο δεκαετίες γνώρισε μεγάλες δόξες.

Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που εξαιρέθηκε ουσιαστικά, από τη μελέτη της ανάπλασης της Νέας Παραλίας. Αν και οι πληροφορίες θέλουν τους μελετητές, τον Πρόδρομο Νικηφορίδη και τον Μπερνάρ Κουόμο αρχικά να εντάσσουν το κτίσμα στο ενιαίο σύνολο της Νέας Παραλίας, όμως στη συνέχεια εξαιρέθηκε, παρήκμασε και κατέληξε ένα τσιμεντένιο κουφάρι.

Η πτώση

Στο υπαίθριο πάρκινγκ του Θεσσαλονίκη Παλλάς, μετά Ιnterni και στο τέλος Maison Crystal, στάθμευαν συνήθως πολυτελή αυτοκίνητα. Ένδειξη του κοινωνικού και οικονομικού στάτους των πελατών και κατά συνέπεια και του τζίρου που έκαναν για σχεδόν δύο δεκαετίες οι επιχειρήσεις οι οποίες στεγάστηκαν εκεί, καταβάλλοντας παχυλό ενοίκιο στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο συμβόλαιο το οποίο είχε υπογράψει με το δήμο ο επιχειρηματίας Σιδέρης προέβλεπε ενοίκιο περίπου 240.000 ευρώ ετησίως. «Ως και το 2008 όταν άρχισαν να αχνοφαίνονται τα σημάδια της κρίσης τα λεφτά έβγαιναν» θυμάται πρώην εργαζόμενος στο bar restaurant. Στο Maison Crystal απασχολούνταν περί τα 60 άτομα και οι τζίροι ήταν ικανοποιητικοί. Η μεγάλη κατρακύλα άρχισε το 2010, ταυτόχρονα με τα μνημόνια. Ο επιχειρηματίας ζήτησε από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου να μειωθεί το ενοίκιο, όμως το αίτημά του δεν μπορούσε να γίνει δεκτό καθώς δεν το επέτρεπε το νομικό πλαίσιο.

Όταν ανέλαβε η διοίκηση Μπουτάρη ο Σιδέρης χρωστούσε ενοίκια που υπερέβαιναν τις 500.000 ευρώ. «Τον φώναξα στο γραφείο μου και του εξήγησα ότι θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος, διαφορετικά θα του κάναμε έξωση» θυμάται ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν. Αναφέρει, μάλιστα, ότι κατάφερε ο δήμος να εισπράξει τότε περί τα 250.000 ευρώ, μέσω συμψηφισμού με χρήματα τα οποία επρόκειτο να πάρει άλλη εταιρία του ίδιου επιχειρηματία από κάποια σύμβαση που είχε υπογράψει με το δήμο.



Η εγκατάλειψη

Αυτά ήταν και τα τελευταία χρήματα που εισέπραξε ο δήμος ο οποίος, έπειτα από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις, προχώρησε τελικά το 2013 σε διοικητική αποβολή του επιχειρηματία. Έκτοτε, το κτίριο παραμένει ερειπωμένο, με εξαίρεση κάποια πολύ μικρά διαλείμματα, κυρίως τον πρώτο καιρό μετά την διοικητική αποβολή του επιχειρηματία που χρησιμοποιήθηκε για πολιτιστικές δράσεις. Σταδιακά λεηλατήθηκε, ακόμη και στο εσωτερικό του από το οποίο εκλάπησαν σχεδόν τα πάντα, εκτός από τα μπετά. Ο εξωτερικός χώρος του έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και σε υπαίθρια δημόσια ουρητήρια, δεδομένης και της σχετικής έλλειψης που υπάρχει καθ’ όλο το μήκος της Νέας Παραλίας.

Οι εικόνες αλλά και οι δυσοσμίες είναι αποκρουστικές. Λιμνάζοντα βρώμικα νερά στην πισίνα, σκουριασμένα κάγκελα, αμέτρητα σκουπίδια, σπασμένα ξύλα, κατεστραμμένες τουαλέτες, είναι μερικά μόνον από τα «παράσημα» της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψης.



Παλιά…

Η τύχη του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικής έκτασης περίπου οκτώ στρεμμάτων, είχαν προκαλέσει τριβές και στο εσωτερικό της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη. Αρχικά υπήρχε διχογνωμία για το εάν και πότε έπρεπε να αποβληθεί ο επιχειρηματίας ο οποίος το νοίκιαζε. Μετά την αποβολή του οι διαφωνίες αφορούσαν τη μελλοντική χρήση του. Άλλοι επέμειναν ότι θα έπρεπε να αναζητηθεί νέος επιχειρηματίας, γεγονός που δεν ήταν εύκολο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Ο Χασδάι Καπόν είχε προτείνει να αξιοποιηθεί από τον δήμο και να λειτουργήσουν στο χώρο, μετά τις απαραίτητες μετατροπές, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Άλλοι, πάλι, πρότειναν να γίνει εκεί ένα αθλητικό κέντρο, ένα μεγάλο δημοτικό γυμναστήριο. Υπήρξε, επίσης, ακόμη και πρόταση να γκρεμιστεί ώστε να ενταχθεί το οικόπεδο, έστω και εκ των υστέρων, στην υπόλοιπη ενότητα της αναπλασμένης Νέας Παραλίας. Μία ομάδα δημοτικών συμβούλων (Χρυσίδου, Κουράκης κ.ά.) επέμεναν ότι ο χώρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις, όπως και έγινε για ένα διάστημα.


 
…και νέα σχέδια

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, σε συνδυασμό με τα ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια, οδήγησαν σε αδράνεια τη διοίκηση του δήμου και σε πλήρη εγκατάλειψη το ακίνητο. Το τελευταίο διάστημα η αντιδημαρχία Πολιτισμού κάνει ξανά σχέδια για την αξιοποίησή του. «Δεν σταματήσαμε να σκεφτόμαστε» δηλώνει στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου, σημειώνοντας ότι την περίοδο αυτή υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις. Η αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι η αξιοποίηση του ακινήτου υπόκειται σε αρκετούς περιορισμούς ως προς τη χρήση του καθώς εκεί μπορεί να γίνει μόνον αναψυκτήριο. «Βεβαίως, ο δήμος δεν έχει προσωπικό για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, ούτε είναι στις προθέσεις μας» αναφέρει η κ. Χρυσίδου η οποία αποκλείει συγχρόνως το ενδεχόμενο να νοικιαστεί εκ νέου σε κάποιον επιχειρηματία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η πρόταση στην οποία φαίνεται να καταλήγει είναι η λειτουργία ενός μικρού αναψυκτηρίου καθώς αυτό μόνον επιτρέπεται, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα αξιοποιηθεί για δράσεις Πολιτισμού. Συγχρόνως, στις προθέσεις του δήμου, εξηγεί η κ. Χρυσίδου, είναι να φιλοξενηθούν εκεί ομάδες νέων καλλιτεχνών οι οποίες αναζητούν και δεν βρίσκουν χώρους στην πόλη.  

Ωστόσο, για να προχωρήσει ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει προηγουμένως να λυθούν αρκετά νομικά και άλλης φύσης θέματα. Για παράδειγμα θα πρέπει να νομιμοποιηθούν ή να ξηλωθούν όλες οι παράνομες αυθαίρετες κατασκευές, να αποσαφηνιστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, να εκδοθούν οι αναγκαίες άδειες λειτουργίας κ.ο.κ. «Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, απαιτούν χρόνο γι’ αυτό και τα σχέδιά μας γι’ αυτόν το χώρο δεν μπορεί να ανακοινωθούν νωρίτερα από ένα δίμηνο από σήμερα» εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.