Skip to main content

«Μακεδόνα πρωθυπουργό» αποκάλεσε τον Ζάεφ η Μέρκελ

Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν

Αποκάλεσε «Μακεδονία» τα Σκόπια και τον Ζόραν Ζάεφ «Μακεδόνα πρωθυπουργό» η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σκοπιανό αξιωματούχο.  

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος πριν αρχίσει να τοποθετείται στη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε τον Ζόραν Ζάεφ λέγοντας πως «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό».

Η Άγκελα Μέρκελ  τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν παρά βοηθούν. Σημείωσε δε, αποκαλώντας «Μακεδονία» την πΓΔΜ, ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.

«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή.

»Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει - οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί "η τρύπα της βέλόνας" και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλαβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας.

«Η Μακεδονία (sic) αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. Γκιόργκε Ιβανόφ) να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η πΓΔΜ στη στήριξη της Γερμανίας, μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας του, στις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στα Σκόπια.