Skip to main content

«Μακεδονία» αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ο Ζάεφ μπροστά στον γγ του ΝΑΤΟ

«Θα μπορέσετε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ όταν κυρωθεί η συμφωνία. Ειδάλλως είναι αδύνατο. Μη χάσετε αυτήν την ευκαιρία», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ

Σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας σε δύο εβδομάδες εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε για άλλη μια φορά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για το όνομα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί στα Σκόπια προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία.

«Έχουμε μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμφωνία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους ως προς το πώς εδραιώνονται η ειρήνη και η σταθερότητα. Περιμένω ότι η χώρας σας θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Θα μπορέσετε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ όταν κυρωθεί η συμφωνία. Ειδάλλως είναι αδύνατο. Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή, μη χάσετε αυτή την ευκαιρία», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Η κύρωση της συμφωνίας έχει σκοντάψει στην αντίδραση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ και θα εξαρτηθεί από την έκβαση του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έχτισε γέφυρες για να λύσει τις διαμάχες που είχε με γειτονικές χώρες. Η συμφωνία με την Ελλάδα μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Βήμα-βήμα η χώρας πέτυχε αυτό που όλοι θεωρούσαν αδύνατο. Ας ενώσουμε τώρα τις δυνάμεις μας και ας πούμε “ναι” στο μέλλον μας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η ένταξη στη Συμμαχία θα σημάνει και οικονομική ανάπτυξη.