Skip to main content

Makedonia Palace: Ένα ταξίδι στην 60χρονη ιστορία του ξενοδοχείου

Παρουσιάστηκε το πολυτελές λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα 60 χρόνια του Makedonia Palace με τίτλο «Τα παρελθόν και το μέλλον».

"Τα παρελθόν και το μέλλον" είναι ο τίτλος του πολυτελούς λευκώματος για τα 60 χρόνια του Makedonia Palace, για το πρώτο 5αστερο ξενοδοχείο που απόκτησε η Θεσσαλονίκη, του ξενοδοχείου που θέση και όνομα στη Νέα Παραλία του έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το οποίο, στη νέα εποχή της επανεκκίνησής του, ανακαίνισε ο Ιβάν Σαββίδης.

Το Makedonia Palace είναι ένα ξενοδοχείο που έχει κυριολεκτικά και σημειολογικά συνδέσει τη δημιουργία και την πορεία του με την ίδια τη Θεσσαλονίκη και, στην πιο πρόσφατη σελίδα της μακράς διαδρομής του, με την τουριστική άνθηση της πόλης.

Στην ιστορία δημιουργίας του ξενοδοχείου, που σαν ιδέα ξεκίνησε το 1957-1958, χωροθετήθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1962, όταν γινόταν και η επιχωμάτωση της Νέας Παραλίας, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Έθνους κ. Τραϊανός Χατζηδημητρίου, που είχε και την γενική επιμέλεια της έκδοσης.

Το ξενοδοχείο, έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, μίας προσωπικότητας που σφράγισε με εξαιρετικές διαχρονικές δημιουργίες τη μεταπολεμική Ελλάδα, αναπνέει μέσα από τα κείμενα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσαν οι επιμελητές της έκδοσης. Γιατί το Μakedonia Palace έζησε όλες τις εξελίξεις στη ζωή της πόλης, σε αυτά τα τελευταία 60 χρόνια, πολιτικές, οικονομικές, κοσμικές, φιλοξένησε μεγάλους του πολιτισμού και της διεθνούς πολιτικής σκηνής.



Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον Τουρισμό και τις Διεθνείς Σχέσεις κ. Σπύρος Πέγκας, επισήμανε ότι η αναγέννηση και ανακαίνιση του Makedonia Palace από τον όμιλο Σαββίδη, σηματοδότησε την τουριστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έχει εξελίξει, παρά μόνο το 15%-20% των τουριστικών της δυνατοτήτων.

Σε παρένθεση να σημειωθεί ότι ο όμιλος Σαββίδη, απέκτησε με παραχώρηση για 30 + 10 χρόνια το Makedonia Palace το 2013 και για τη ριζική ανακαίνισή του επένδυσε δεκαπλάσιο ποσό από τις συμβατικές του υποχρεώσεις(άνω των 12 εκατ.), δίνοντας στην πόλη, την άνοιξη του 2017, ένα πλήρως ανανεωμένο ξενοδοχείο.

Μάλιστα ο κ. Πέγκας είπε ότι η επένδυση στο Makedonia Palace σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας επενδυτικής περιόδου στον κλάδο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, ενώ ευχήθηκε τα σχέδια του ομίλου Σαββίδη να ολοκληρωθούν με τη δημιουργία μαρίνας και aquarium.

Στη μεγάλη πρόκληση ανάληψης της διεύθυνσης του Makedonia Palace, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής κ. Αλκιβιάδης Σωτηρίου, ο οποίος είχε επί εποχής Δασκαλαντωνάκη, εργαστεί για οκτώ ολόκληρα χρόνια στο ξενοδοχείο, στο οποίο και επέστρεψε το 2017.



Κλείνοντας την παρουσίαση του λευκώματος, το λόγο πήρε η κ. Εύη Παπαδοπούλου της COZY Publications, η οποία επισήμανε ότι σκοπός, μέσα από την έκδοση, ήταν η διαφύλαξη και ανάδειξη αρχειακού υλικού που αναδεικνύει τη σχέση και αλληλεπίδραση πόλης και Makedonia Palace.