Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
x

ΜΑΚΡΟΝ: ΙΣΩΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Ο Τραμπ μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μέσα στους επόμενους μήνες, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος.

Την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αντιστρέψει την απόφασή του να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD).

Ο Τραμπ «μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μέσα στους επόμενους μήνες», είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μακρόν στην εφημερίδα, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο ηγετών την εβδομάδα που πέρασε στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς για τα πράγματα που θα τον ωθούσαν (σ.σ. να αποφασίσει η χώρα του) να επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ με άκουσε. Αντιλήφθηκε την κατεύθυνση της προσέγγισής μου, ιδίως τη σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και της τρομοκρατίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα.

«Θεωρώ ότι επίσης βλέπει (στη χώρα του) την κινητοποίηση των πόλεων, των Πολιτειών, του κόσμου των επιχειρήσεων και ακόμη και του ίδιου του περιβάλλοντός του προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν δεσμευμένες στον αγώνα εναντίον της υπερθέρμανσης» του πλανήτη, πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο προκειμένου οι ΗΠΑ να (...) επανενταχθούν στο στρατόπεδο αυτών που αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να παίξει το παιχνίδι της πολυμερούς προσέγγισης στις διεθνείς υποθέσεις», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Τραμπ έχει καταγγείλει τη συμφωνία του Παρισιού με το επιχείρημα ότι είναι πολύς επιεικής έναντι των χωρών που κατ' αυτόν ρυπαίνουν περισσότερο, όπως η Κίνα και η Ινδία, και ότι θέτει σε κίνδυνο τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας. Ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από αυτή τη συμφωνία πριν από έξι εβδομάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα απέρριπτε μια καλύτερη συμφωνία για τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε πως «κάτι μπορεί να γίνει» για το ζήτημα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Μακρόν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ