Skip to main content

Die Welt: «Μama Merkel, open the doors!»

Οι πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Βερολίνο για την οικογενειακή επανένωση των προσφυγικών οικογενειών στον γερμανικό Τύπο.

Στην πορεία διαμαρτυρίας περίπου 150 ατόμων μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα για την επανένωση των προσφυγικών οικογενειών αναφέρεται η Die Welt. «Φώναζαν τα συνθήματα: ‚Deutschland, Germany!‘ και ‚Mama Merkel, open the doors!‘. Στην πορεία συμμετείχαν 14 πρόσφυγες από τη Συρία μαζί με ακτιβιστές και μέλη οργανώσεων που συνδράμουν στο προσφυγικό. Ειδικότερα οι 14 πρόσφυγες (επτά άνδρες και επτά γυναίκες), οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν περιμένουν εδώ πάνω από ένα χρόνο να συναντήσουν ξανά τα μέλη των οικογενειών τους, άρχισαν στις αρχές Νοεμβρίου απεργία πείνας. Ζητούν από την Ελλάδα και τη Γερμανία να σεβαστούν το ανώτατο χρονικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων» αναφέρει η εφημερίδα. «Έχουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα αλλά περιμένουμε πάνω από ένα χρόνο», ανέφερε στη Welt μια νεαρή γυναίκα από τη Συρία, ενώ μια άλλη περιμένει ήδη 19 μήνες για να πάει στη χώρα που βρίσκεται ήδη ο σύζυγός της, τη Γερμανία.

Η Welt αναφέρεται επίσης σε στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα βρίσκονται προς το παρόν συνολικά περίπου 60.000 πρόσφυγες υπό άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρά πολύ αργά, ενώ οι υγειονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι κακές και η ασφάλεια των ανθρώπων καθόλου δεδομένη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, και άλλες ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του δύσκολου χειμώνα. Τέλος η Welt αναφέρεται και στην παράλληλη πορεία διαμαρτυρίας 40 ανθρώπων χθες έξω από το γερμανικό υπ. Εσωτερικών στο Βερολίνο. Αίτημα και εδώ ήταν η άμεση οικογενειακή επανένωση των προσφυγικών οικογενειών και σύνθημα: «Οικογενειακή ζωή για όλους!».

«Θα ξαναφάω όταν έχω πια εισιτήριο για το Αμβούργο»

Και το Spiegel Online σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα εστιάζει στο θέμα των αναβολών της επανένωσης χιλιάδων οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει σχετικές άδειες. Η ανταπόκριση εστιάζει επίσης στην απεργία πείνας των 14 ανθρώπων από τη Συρία στην Πλατεία Συντάγματος. «Έχουν όλοι συγγενείς στη Γερμανία. Και κυρίως έχουν λάβει εδώ και μήνες άδειες από τις γερμανικές αρχές για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι κολλημένοι στην Ελλάδα. Στην ίδια θέση βρίσκονται εκατοντάδες», σημειώνει το Spiegel. To άρθρο αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της Χάνα Μπακούρ 36 ετών από την πόλη Χομς της Συρίας. Η ίδια λυπάται για την αναμονή. Η ίδια μαζί με τα τέσσερα παιδιά της ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Τελευταία φορά είδε τον σύζυγό της πριν από τρία χρόνια. Εκείνος έφυγε από τη Συρία το 2014, κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία και σήμερα ζει στο Αμβούργο. Τον Μάρτιο του 2017 εγκρίθηκε η αίτησή οικογενειακής επανένωσης που είχε υποβάλει η Χάνα. Κι όμως μέχρι σήμερα το όνειρο να συναντήσει ξανά τον άνδρα της δεν έχει πραγματοποιηθεί. «Θέλω απλώς να ξαναδώ τον σύζυγό μου, να δω την οικογένειά μου και πάλι μαζί. Δεν καταλαβαίνω γιατί μου το αρνούνται», είπε η Χάνα στο Spiegel.

«Η Χάνα δεν είναι μόνη. Σχεδόν 2500 πρόσφυγες περιμένουν στην Ελλάδα πάνω από μισό χρόνο για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Αυτό αντίκειται στους κανόνες του Δουβλίνου. Αυτοί προβλέπουν ότι από τη στιγμή της έκδοσης άδειας για οικογενειακή επανένωση μέχρι την εφαρμογή της πρέπει να μεσολαβούν το πολύ έξι μήνες. «Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κάθε ευθύνη για τις καθυστερήσεις. Ο Γ. Μουζάλας δήλωσε πρόσφατα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για αποστολή δύο πτήσεων τσάρτερ για τη μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι ίδιοι οι πρόσφυγες βλέπουν πολιτικούς λόγους στη Γερμανία πίσω από τον αργό ρυθμό», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Επί του παρόντος, περίπου 200 πρόσφυγες το μήνα έρχονται από την Ελλάδα στη Γερμανία στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. Με αυτή την ταχύτητα, θα χρειαστούν μήνες έως ότου όλοι οι δικαιούχοι κρατήσουν όντως το εισιτήριο στη Γερμανία στα χέρια τους. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης διαβεβαίωσε το Spiegel ότι κανένας πρόσφυγας δεν πρέπει να φοβάται να χάσει το δικαίωμά του στην οικογενειακή επανένωση».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle