Skip to main content

Μανώλης Μητσιάς και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ερμηνεύουν Γκάτσο στο ΑΠΘ

Για το κοινό της πόλης θα δοθούν 250 δωρεάν προσκλήσεις, οι οποίες θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ, στο κτήριο Διοίκησης.

Οι στίχοι του αείμνηστου ποιητή, στιχουργού και μεταφραστή Νίκου Γκάτσου θα ζωντανέψουν με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ιδιαίτερη αυτή μουσικοθεατρική παράσταση, εντάσσεται στις «Δευτέρες της Τέχνης», τον πολιτιστικό θεσμό του Πανεπιστημίου που φιλοξενεί ξεχωριστές διοργανώσεις για τους ανθρώπους της τέχνης, δίνοντας ώθηση στον καλλιτεχνικό παλμό της Θεσσαλονίκης.

Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, του ποιητή που έδωσε τον κανόνα του καλού ελληνικού τραγουδιού και που αγαπήθηκε όσο λίγοι ομότεχνοί του, θα πλημμυρίσουν τη σκηνή της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ, με τις μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Ηλία Ανδριόπουλου. ‘‘Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα”, “Ο Γιάννης ο Φονιάς”, “Τ΄ Αστέρι του Βοριά”, “Αθανασία”, “Κεμάλ”, “Αύριο πάλι”, “Ραλλού”, “Άσπρη μέρα και για μας”, “Χάρτινο το Φεγγαράκι”, “Αθήνα”, “Ηταν καμάρι της αυγής” είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των υπέροχων τραγουδιών που θα ακουστούν τη Δευτέρα το βράδυ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

O αξεπέραστος Μανώλης Μητσιάς συναντιέται στη σκηνή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που απαγγέλλει στίχους του ποιητή και τραγουδά για πρώτη φορά επί σκηνής. Και οι δυο μαζί αποδίδουν και αναδεικνύουν τον πλούτο συναισθημάτων, εικόνων και χαρακτήρων που ο Γκάτσος χώρεσε σ’ αυτή τη σύντομη τέχνη που λέγεται τραγούδι.

Ανάμεσα στα τραγούδια θα ακουστούν κείμενα σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα. Πρόκειται για κείμενα ανθρώπων του πνεύματος, που κρατούν, όπως κι ο Γκάτσος, με το έργο τους τη συλλογική μνήμη ζωντανή και το «σκηνικό» μας όρθιο.

Οι «Δευτέρες της Τέχνης» απευθύνονται στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ, ωστόσο για την παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα», θα δοθούν 250 προσκλήσεις για το κοινό της πόλης, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ, στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά, ο ερμηνευτής μίλησε για τη στιχουργική δεινότητα του Νίκου Γκάτσου, χαρακτηρίζοντάς τον «μάστορα της ποιητικής τέχνης» που έγραψε μοναδικά τραγούδια, ενώ αφηγήθηκε ιστορίες που είχε ζήσει μαζί του.

«Θέλουμε να είμαστε ένα ζωντανό μέρος της πόλης και επιδιώκουμε αμφίδρομη επικοινωνία με το κοινό της», δήλωσε σχετικά η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Αριάδνη Στογιαννίδου και πρόσθεσε: «Είμαι προσωπικά περήφανη για το ΑΠΘ που παρουσιάζει έργα σαν κι αυτά. Πιστεύω πως υπηρετούμε το ρητό “ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ” που αναγράφεται στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής».

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Βαρσακέλης ανέφερε πως «το τραγούδι στην Ελλάδα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τον Νίκο Γκάτσο».
«Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτό τον κορυφαίο δημιουργό», τόνισε και αναφέρθηκε στο ποίημα «Αμοργός», που δεν μπόρεσε να μελοποιηθεί αφού ήταν τόσο όμορφο και ολοκληρωμένο από μόνο του.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Σπύρος Βούγιας αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία που έχουν οι «Δευτέρες τις Τέχνης», αφού η Αίθουσα Τελετών γεμίζει με κόσμο και οι προσκλήσεις εξαντλούνται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Με αυτήν την παράσταση ανεβάζουμε τον πήχη τόσο ψηλά που θα δυσκολευτούμε να τον ξεπεράσουμε», είπε. Κατόπιν, αναφέρθηκε στις επόμενες εκδηλώσεις που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μεταξύ των οποίων και μια βραδιά αφιερωμένη στον Ντίνο Χριστιανόπουλο.