Skip to main content

Φεστιβάλ Βιβλίου:Σε υψηλά επίπεδα τα φιλοευρωπαϊκά ποσοστά στην Ευρώπη

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ υπογράμμισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης για το μέλλον της Ένωσης που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου.

Σε ερωτήματα όπως το «αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της», «αν οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει πλήρως την πίστη τους στην ΕΕ» και το «πού πάει επιτέλους η Ένωση» προσπάθησαν να απαντήσουν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα: «H συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: Ελλάδα - Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο του 73ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης απόψε.

«Η γενιά μας δεν θα δει την Ευρώπη που κάποιοι οραματίστηκαν», τόνισε ο Δημήτρης Μάρδας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσει μεταξύ άλλων στο κομμάτι της αλληλεγγύης αλλά και στη δράση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, το οποίο οφείλει να επεμβαίνει όταν κάποια χώρα πράττει κάτι που αντίκειται στα συμφωνημένα.

Από πλευρά της η Μαρία Σπυράκη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι Ευρωπαΐκή Ένωση δεν είναι κάτι αυτονόητο και αναφέρθηκε στην αύξηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα κατά 2 δισεκατομμύρια αλλά και την ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. «Τώρα που ξεχωρίζουν ποιοι θέλουν και ποιοι μπορούν να μείνουν στην ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει και να θέλει και να μπορεί», τόνισε. 

Είμαστε πιο φιλοευρωπαίοι από όοο νομίζουμε;

Με ποσοστά που ενδέχεται να ξαφνιάζουν στο πρώτο άκουσμα τους μίλησε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο του Απριλίου, το 60% των Ευρωπαίων θεωρεί θετικό ότι η χώρα του συμμετέχει στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Αντίστοιχα το 67% πιστεύει πως η χώρα του έχει ωφεληθεί ούσα μέλος της ΕΕ. Αυτά τα ποσοστά είναι τα πιο φιλοευρωπαϊκά που έχουν καταγραφεί από το 1983, τόνισε. 

«Μάλλον οι Ευρωπαίοι πολίτες πάσχουν από διπολική διαταραχή», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ σχολιάζοντας τα παραπάνω στατιστικά. Όπως υπογράμμισε, τα παραπάνω νούμερα δεν μπορεί να δικαιολογήσουν το Brexit, την πτώση της Μέρκελ και την άνοδο εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων στις χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαΐκή Ένωση δίχως φόβο καθώς το μέλλον της εντός αυτής είναι σκοτεινό.

«Οι πολιτικές εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης με την άνοδο λαϊκιστικών, ακροδεξιών δυνάμεων αλλά και με τη φυγή κεφαλαίων και τεχνογνωσίας είναι ανησυχητική. Η Ευρώπη οφείλει γρήγορα να αναβαθμιστεί ως «παγκόσμιος παίκτης», να προχωρήσει ενωμένη σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της, θα την καταστήσουν περισσότερο αποφασιστική, αλληλέγγυα και αισθητά πιο ανοιχτή στη συμμετοχή των πολιτών της σε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου.

«Σήμερα που μιλάμε στο top ten των δυνατών οικονομιών παγκοσμίως περιλαμβάνονται τέσσερις ευρωπαϊκές: η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία , η Γερμανία και η Ιταλία. Σε 20 χρόνια ούτε Γερμανία δεν θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Εμείς είμαστε 500 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Τα μεγέθη είναι αδυσώπητα. Πριν από 120 με 130 χρόνια αποτελούσαμε το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα αποτελούμε μόνο το 5%»: αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, απαντώντας έτσι σε όσους πιστεύουν πως «μόνοι μας είμαστε καλύτερα».

Οι ομιλητές αναδεικνύοντας ως βασικές προκλήσεις την ανεργία, το μεταναστευτικό, την άμυνα παρουσίασαν την δική τους οπτική γωνία για τη λειτουργία και το μέλλον της Ευρώπης και κάλεσαν όλους τους πολίτες να παίρνουν μέρος σε διαλόγους αναφορικά με την ΕΕ και να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019.