Skip to main content

Μαρινόπουλος: Υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99 το 45% των πιστωτών

Στο πλευρό της εταιρείας τάσσεται το 42,16% των πιστωτών, όμως αυτό ανεβαίνει περίπου στο 45%, εάν συνυπολογιστεί η Πανγαία - Στην κόντρα το Δημόσιο

Υπέρ του αιτήματος της Μαρινόπουλος ΑΕ για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα έχει ταχθεί το 45% περίπου των πιστωτών της εταιρείας, όπως προκύπτει από την εξέταση της αίτησης για προστασία από το Πρωτοδικείο.

Ειδικότερα, στο πλευρό της εταιρείας τάσσεται το 42,16% των πιστωτών, όμως αυτό ανεβαίνει περίπου στο 45%, εάν συνυπολογιστεί η Πανγαία (για το πραγματικό ύψος της οφειλής της Μαρινόπουλος προς αυτήν επικρατεί διχογνωμία), ενώ ανέρχεται σε πάνω από 50% εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών.

Σημειώνεται ότι υπέρ της εταιρείας τάσσονται, μεταξύ άλλων, το ΙΚΑ, οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι.

Στον αντίποδα, το Δημόσιο αντιτάχθηκε στο αίτημα παροχής προστασίας της Μαρινόπουλος, παρότι η κυβέρνηση, σε υψηλό επίπεδο, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη διάσωση της εταιρείας για ευνόητους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης μίας εταιρείας στο άρθρο 99 απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 40% των πιστωτών.

Κύρια δικάσιμος για το αίτημα της Μαρινόπουλος κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί η 16η Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για τη Μαρινόπουλος ΑΕ μετά τις 17:30. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέταση του αιτήματος των άλλων τριών εταιρειών του ομίλου.

Στο μεταξύ, κατά την εκδίκαση και δια πληρεξούσιας δικηγορικής εταιρείας, αναγνώστηκε η επιστολή της Σκλαβενίτης προς την Μαρινόπουλος ΑΕ, με την οποία εκφράζεται το «υπό όρους» ενδιαφέρον της για συμμετοχή στις διαδικασίες που άνοιξαν μετά την αίτηση προστασίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης είναι μη δεσμευτικό και η συμμετοχή της στις διαδικασίες θα γίνει «σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες» και θα εξαρτηθεί από πλήθος προϋποθέσεων, όπως η διαμόρφωση μιας αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες, η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος και οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή της Σκλαβενίτης πατώντας ΕΔΩ.