Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Ματαιώνονται οι υπόγειοι κάδοι, μπλόκο στον ηλεκτροφωτισμό

Ματαιώνεται το μεγάλο έργο υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων ενώ μπλοκάρεται του ηλεκτροφωτισμού μέσω του προγράμματος Jessica

Σε ματαίωση οδηγείται το μεγάλο έργο υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ μπλόκο έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο έργο του ηλεκτροφωτισμού. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα για την πόλη που προωθούσε για υλοποίηση ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος Jessica που χρηματοδοτεί έργα αστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στο δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, είχε κατατεθεί από την τράπεζα Πειραιώς που διαχειρίζεται το Jessica για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλία αίτημα προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για παράταση συνολικά του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2015. Ωστόσο, κόπηκαν όσα έργα δεν είχαν προλάβει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Για τον δήμο Θεσσαλονίκης ματαιώθηκε οριστικά η υπογειοποίηση των κάδων απορριμάτων, ύψους 5,24 εκατ. ευρώ. «Για την υπογειοποίηση των κάδων το υπουργείο πήρε τη θέση ότι δε θα προλάβουμε να το ολοκληρώσουμε και επειδή είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο τέλος το ποσό αυτό θα επιβαρύνει το κράτος» τόνισε η κ. Ρανέλλα. «Στερούν από την πόλη ένα σημαντικό έργο, που έχει να κάνει με την ενέργεια και το περιβάλλον» τόνισε κατά την ομιλία της η κ. Ρανέλλα.

Σύμφωνα με την ίδια, όμως, έλαβε το πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο του ηλεκτροφωτισμού με led καθώς κρίθηκε ότι είναι ευκολότερο ως προς την υλοποίησή του. Ωστόσο, αυτό το έργο μπλοκαρίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι είναι δεσμευτικές για τον δήμο οι δύο συμβάσεις για τα συγκεκριμένα έργα με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία τρέχει το «Jessica».

Το πρόγραμμα Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποστηρίζει έργα αστικής ανάπλασης μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων.  

Η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της για τα δύο μεγάλα αυτά έργα. Πιθανότατα, να αναζητηθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ή όπως ανέφερε ο δήμαρχος να ενταχθούν στο επόμενο Jessica.