Skip to main content

Μαθητές εκφράζονται δημιουργικά για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής και την παρουσίαση ποιημάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» ( Salonika Remembers), το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 7:00 μ.μ., το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής και την παρουσίαση ποιημάτων, μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό «Never such Ι nnocence» (του ομώνυμου βρετανικού κοινωφελούς οργανισμού) με θέμα τα 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά την έναρξη της έκθεσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα ποιήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους μαθητές για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συγκινητική τους ανταπόκριση στον διαγωνισμό, θα τους παραδοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής τους παρουσία των συντελεστών του προγράμματος.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του British Council, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές των σχολείων των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, επισκέφθηκαν τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και τα μνημεία πολέμου της Μακεδονίας, με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μέτωπο) κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν διαθεματικά την ιστορική «μνήμη» αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η δίνη του Πολέμου, αποτέλεσε γι' αυτούς ανάγκη έκφρασης, καθώς ύψωσαν τη δική τους φωνή μέσα από τα δημιουργήματά τους σε ένα δυνατό ύμνο ειρήνης.

Το πρόγραμμα, από την πλευρά του Μουσείου, σχεδίασε η κυρία Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Συντονίστρια Προγραμμάτων και Συνεργασιών του British Council είναι η κυρία Χρυσούλα Μελίδου.