Skip to main content

Μαυραγιάννης: Να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Δεν πρέπει, να αφήσουμε να εκτροχιάσουν τη διαδικασία είτε οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, είπε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι συνομιλίες πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, γιατί αλλιώς το πολιτικό κεκτημένο των έως τώρα διαπραγματεύσεων κινδυνεύει να χαθεί, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».

«Πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες επανα-ενεργοποίησης των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα και ενδεχομένως να εξετάσουμε αν μπορεί να πραγματοποιηθεί άλλη μια συνάντηση υψηλού επιπέδου», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ακόμη, είπε ότι «δεν πρέπει, να αφήσουμε να εκτροχιάσουν τη διαδικασία είτε οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, είτε οι εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο Πόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, έχει θέσει όμως την απόλυτη προϋπόθεση ότι πρέπει να υπάρχουν τα εχέγγυα για μετακίνηση της Τουρκίας στα θεμελιώδη ζητήματα.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής σημείωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε το βράδυ του δείπνου πως δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση του επεμβατικού δικαιώματος και της μονομερούς επέμβασης παρά μόνο μετά την εφαρμογή της λύσης και αφού περάσουν 15 χρόνια, ενώ για τα τουρκικά στρατεύματα είπε ότι δέχεται ουσιαστική μείωση, αλλά όσα παραμείνουν θα είναι στην Κύπρο ες αεί. «Αυτό ήταν που τίναξε τα πράγματα στον αέρα», κατέληξε.