Skip to main content

Μαύρη τρύπα 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία - Τελειώνει το ρευστό

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «παραδέχθηκε» ότι η χώρα αντιμετωπίζει (και πάλι) ένα... μικρό ταμειακό πρόβλημα.

Πολύ δύσκολη είναι και πάλι η κατάταση στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου. Η ρευστότητα όχι απλά τελειώνει, αλλά έχει σχεδόν τελειώσει. Από πολύ έγκυρη πηγή, η Voria.gr πληροφορείται ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρμόδιο στέλεχος «παραδέχθηκε» ότι η χώρα αντιμετωπίζει (και πάλι) ένα... μικρό ταμειακό πρόβλημα! Τι ύψους; Περίπου 1 δις ευρώ... Από την πλευρά των δανειστών, εκείνο το οποίο συστήνεται προς την ελληνκή πλευρά είναι να βιαστεί για να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, για να απελευθερωθεί η υποδόση των 2 δις ευρώ. ΚΙ έτσι να λύσει το πρόβλημα της. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια για να γίνει κάτι τέτοιο είναι μικρά, αλλά οι ανάγκες μεγάλες.

Αυτό που αποτελεί κοινή παραδοχή είναι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ούτε καν μέσα στο Νοέμβριο, οπότε η συζήτηση για το 1 δις ευρώ, γίνεται πολύ πιεστική. Η έλλειψη ρευστότητας αναμένεται ότι σιγά – σιγά θα αρχίσει να μονοπωλεί και πάλι τα ΜΜΕ τις επόμενες μέρες (σσ συνήθως όταν λείπει 1 δις, αρχίζουν τα πρωτοσέλιδα για την κανονική πληρωμή των μισθών και των συντάξεων στην Ελλάδα...). Βεβαίως, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποβαθμίσει το θέμα, επιδιώκοντας μια λύση με την Κομισιόν, έστω και προσωρινή. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού, σε αυτή τη φάση. Ο λόγος; Θεωρούν ότι αυτό το 1 δισ ευρώ μπορεί να αποτελέσει και τον μοχλό πίεσης για να κάνει η Ελλάδα τα προαπαιτούμενα.