Skip to main content

Τριπλό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο του ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας

Η πρόταση του Δήμου Θερμαϊκού στο υπουργείο για να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Από ποιες χώρες προέρχονται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Λύση για την αξιοποίηση του ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας, παρουσίασε στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, τονίζοντας ότι για το ακίνητο, που είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας, έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από Γαλλία, Βουλγαρία και Ρωσία.

«Σε συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα με την κ. Φωτίου, έθεσα ξανά το θέμα αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ και μάλιστα μετέφερα την λύση που προτείνει ο Δήμος, δηλαδή την ενεργοποίησή μας για την εξεύρεση επενδυτών αφού προηγουμένως υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και Δήμου. Άλλωστε υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη δημιουργία κατασκηνωτικού κέντρου στο συγκρότημα του ΠΙΚΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Μαυρομάτης.

Ο Δήμος που χρηματοδότησε και εκτέλεσε σωστικά έργα, εντάσσει την αξιοποίηση του ΠΙΚΠΑ, την αναγέννηση του εγκαταλελειμμένου συγκροτήματος κατασκηνώσεων, στο σχέδιο ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Αγίας Τριάδας.

Να σημειωθεί ότι το ΠΙΚΠΑ κόντευε να μισογκρεμιστεί καθώς τα θεμέλια των κτηρίων της βόρειας πλευράς, προς τη θάλασσα, είχαν αποκαλυφθεί, τα περιμετρικά δάπεδα είχαν καταρρεύσει και η σκάλα του κτηρίου διοίκησης, που πλέον «πατούσε» μέσα στα νερά, κόντευε να καταρρεύσει. Αιτία αυτής της υποβάθμισης είναι η διάβρωση της ακτής και η εξάμμωση της παραλίας, φαινόμενα που εμφανίστηκαν  έντονα από όταν άρχισε να κατασκευάζεται η επέκταση προς τη θάλασσα του διαδρόμου 10-28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» (σ.σ. σχετική έκθεση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου).

«Το ΠΙΚΠΑ βρίσκεται στο δυτικό άκρο του παραλιακού μετώπου της Αγίας Τριάδας, που πρόκειται να αναβαθμιστεί, να εξωραϊστεί καθώς επιτύχαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ προγράμματος ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνδεθεί σε μία συνεχόμενη πορεία και όλο το τμήμα από το «Άκτιο» ανατολικά μέχρι τις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Oι επεμβάσεις θα  είναι ήπιου χαρακτήρα και το παραλιακό μέτωπο θα είναι φιλικό για τον πεζό και τον ποδηλάτη», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο Δήμος παρενέβη σωστικά στο ΠΙΚΠΑ, κατεδάφισε την κατεστραμμένη σκάλα, στήριξε το κτήριο προς την πλευρά της θάλασσας και αποκατέστησε την μισογκρεμισμένη βεράντα. Όμως, μόνο η επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος θα εγγυηθεί στο μέλλον τη συντήρησή του, που απαιτεί επενδύσεις αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού.

Το συγκρότημα κτηρίων του χώρου ΠΙΚΠΑ αποτελείται από:  

-Το κτίριο Κ1 που απαρτίζεται από ξενώνες (μεγάλα υπνοδωμάτια φιλοξενίας), γραφεία και τουαλέτες. Είναι διώροφο και το συνολικό του εμβαδόν είναι 462,82 τ.μ.

-Το κτίριο Κ2 αποτελεί το εστιατόριο του συγκροτήματος, διαθέτει αίθουσα εστίασης, κουζίνα και αποθηκευτικούς χώρους για τη λειτουργία της κουζίνας, ενός επιπέδου, μεγάλου ύψους, καλυπτόμενο από ξύλινη κεραμοσκεπή και το συνολικό του εμβαδόν είναι 343,73 τ.μ..  

-Το κτίριο Κ3 περιλαμβάνει WC και ντουζιέρες και το συνολικό του εμβαδόν είναι 56,45 τ.μ.  

-Το κτίριο Κ4 περιλαμβάνει WC και ντουζιέρες και το συνολικό του εμβαδόν είναι 45,05 τ.μ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε  την εκμίσθωση, για 20 έτη, του «Ακτίου», δηλαδή της πρώην κοινοτικής πλαζ Αγίας Τριάδας. Πρόκειται για το παλιό αναψυκτήριο που βρίσκεται στο άλλο άκρο της παραλιακής ζώνης της Αγίας Τριάδας. Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 1.741,90 τ.μ., έχει μισοκαταστραφεί από την εγκατάλειψη και τις καταπατήσεις.

Στο επόμενο διάστημα, εντός Ιανουαρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αναμένεται να διαμορφώσει τους όρους του διαγωνισμού για το «Άκτιο», όπως επίσης για το «Ακρωτήρι» στην Περαία και το «Κτήμα Καραγκιόζη» στην Επανομή.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τα παραπάνω αυτά σημαντικά ακίνητα, προκειμένου να αξιοποιηθεί η παραλιακή ζώνη του Δήμου μας. Οι διαγωνισμοί θα είναι πλειοδοτικοί, στους όρους θα περιλαμβάνονται προβλέψεις για τις χρήσεις που θα λάβουν τα παραπάνω ακίνητα ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν για να επαναχρησιμοποιηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρομάτης.