Skip to main content

Μαυρωτάς: Εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες με διάλογο

Οι εργαζόμενοι πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας, είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού.

Να δοθεί έμφαση στην δημογραφική πολιτική, ζήτησε εκ μέρους του Ποταμιού, ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αιτήθηκε αλλαγές στις διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να υποστηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες. Αναφερόμενος στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων που τίθενται πλέον, ο κ. Μαυρωτάς μίλησε για αλλαγή της φιλοσοφίας και επικαλούμενος την αριστοτέλεια ρήση "δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων", τόνισε πως πρέπει μεν να μπουν κριτήρια, αλλά "να μην απεμπολήσουμε τελείως το θέμα της δημογραφικής πολιτικής και της υπογεννητικότητας".

"Να το συζητήσουμε να βρούμε μια πιο δίκαιη και πιο εθνική πολιτική έναντι του δημογραφικού προβλήματος, όπως για τον προσδιορισμό του οικογενειακού ισοδύναμου" είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, πρότεινε να μπει ένας αυξανόμενος συντελεστής στον αριθμό τέκνων, καθώς με τις σημερινές ρυθμίσεις ένας τρίτεκνος με 35.000 οικογενειακό εισόδημα μένει εκτός επιδόματος.

Για το θέμα της απαρτίας για απόφαση απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού τόνισε πως απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες και οι εργαζόμενοι πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας. Όλα αυτά όμως, θα έπρεπε να γίνουν με ανοικτό κοινωνικό διάλογο, "που δεν το είδαμε" συμπλήρωσε ο βουλευτής. "Με αυτές τις διαδικασίες, δεν μπορούμε να συναινέσουμε", είπε.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, παρατήρησε ότι υπάρχουν περίπου 100 υπουργικές αποφάσεις υλοποίησης διαδικασιών απαραίτητων για την εφαρμογή των νόμων μέσα στα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ μόνο για ένα άρθρο τίθενται ρητές προθεσμίες - για να καταλήξει πως "νομοθεσία χωρίς χρονοδιαγράμματα, είναι τελικά πύργος κτισμένος στην άμμο".