Skip to main content

Μαξίμου: Συζήτηση για «προληπτικά» μέτρα μόνο με ρύθμιση στο χρέος

Οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

Σύγχυση και απογοήτευση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά την «ψυχρολουσία» του Eurogroup, όπου οι δανειστές κατέστησαν σαφή την ανάγκη νομοθέτησης ενός «προληπτικού» πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, επιπλέον στα ήδη συμφωνηθέντα 5,4 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που πέσουν έξω οι προβλέψεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν τέτοιου είδους μέτρα, ενώ ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα (δείτε εδώ).

Πλέον, Αθήνα και δανειστές αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα για να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε αναμένεται να γίνει νέο Eurogroup για την τελική συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης.

«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Άμστερνταμ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων, σημείωναν ότι έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις  χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, και πρόσθεταν: Το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη. Μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.