Skip to main content

«Μάζεψαν» οι αγορές μετά τα νέα από Γερμανία

Περιορίστηκαν οι απώλειες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απρόσμενη αύξηση που παρουσίασαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο.
Περιορίστηκαν οι απώλειες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απρόσμενη αύξηση που παρουσίασαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο.

Η εβδομάδα άνοιξε στο βαθύ κόκκινο για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της ουγγρικής οικονομίας, της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αλλά και στη σκιά των μαζικών ρευστοποιήσεων στην Ασία (ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς υποχώρησε κατά 3,8% στις 9.520,80 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση φέτος). Απώλειες άνω του 4% κατέγραφε το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας, ενώ σε Λονδίνο Παρίσι Φρανκφούρτη οι δείκτες έχαναν περισσότερο από 1,5%. Το Λονδίνο τελικά έκλεισε με απώλειες 1,11%, το Παρίσι υποχώρησε 0,57% και η Φρανκφούρτη έχασε 1,21%.

Το ευρώ ανακάμπτει απ’ το νέο χαμηλό 4 ετών που σημείωσε έναντι του δολαρίου τα ξημερώματα, στο 1,1877 δολ. και διαπραγματεύεται στο 1,1980 δολ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό τεσσάρων ετών κάτω από τα 1,19 δολάρια, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει και ότι δεν τον ανησυχούν τα τρέχοντα επίπεδα. Αν και ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του για το εύρος της πτώσης του ενιαίου νομίσματος, ωστόσο σημείωσε ότι οι εξαγωγές της Ευρωζώνης «χωρίς αμφιβολία θα επωφεληθούν από την αναπροσαρμογή του ευρώ».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το κλίμα αμφισβήτησης που διαμορφώνεται για το ευρώ είναι λάθος, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει καλύτερα από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Πάντως παραδέχτηκε ότι η απουσία οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις αγορές και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα. Παρά τη στήριξη από τον κ. Γιούνκερ η αβεβαιότητα στρέφει τους επενδυτές στο δολάριο, το γιεν και το ελβετικό φράγκο που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αναταράξεων και ανησυχίας στις αγορές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό κλίμα επηρεάζουν και οι ανησυχίες σχετικά με τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν μετά τις φήμες ότι η Ουγγαρία κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με μια κρίση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας. «Ο τρόμος αναφορικά με την κρίση κρατικού χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει για να στοιχειώσει την αγορά, καθώς τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί», ανέφερε η Daphne Roth, επικεφαλής ανάλυσης της ABN Private Bank στη Σιγκαπούρη. «Ρευστοποιήστε μέρος των χρημάτων σας και επιστρέψτε στην αγορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει λόγος να κυνηγάτε την αγορά και να μην κοιμάστε τα βράδια», πρόσθεσε.

 «Το περιβάλλον δεν είναι καλό και αυτό είναι το τελικό κριτήριο. Οι επενδυτές χρειάζονται να προχωρούν σε ποιοτικές αγορές», σχολίασε διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management.

Να σημειωθεί επίσης ότι το κύμα ρευστοποιήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή, καθώς ο συνδυασμός των προβλημάτων της ουγγρικής οικονομίας με τα χειρότερα των προσδοκιών στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οδήγησε τον Dow Jones σε πτώση 3,2% κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 10.000 μονάδων. Την Παρασκευή οι απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπερέβησαν το 3% μετά την προειδοποίηση της νέας ουγγρικής κυβέρνησης για «πτώχευση» της χώρας, που βρίσκεται υπό τη «σκέπη» του ΔΝΤ εδώ και δύο χρόνια.

Στο μεταξύ το G20 συμφώνησε ότι πρέπει να εστιάσουν πλέον στη δημοσιονομική προσαρμογή, γεγονός που θεωρούν πολλοί traders ότι θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανάκαμψη. Εν τω μεταξύ συμφωνία των υπουργών του G20 δεν ευοδώθηκε για έναν παγκόσμιο φόρο επί των τραπεζικών συναλλαγών που πρότεινε ο Καναδάς.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Dow Jones κερδίζει οριακά 0,07% ενώ ο Nasdaq χάνει 0,46%.

Ωστόσο οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής καθώς και στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ την Παρασκευή.