Skip to main content

Με 20 εργαζόμενους προσπαθούν να καθαρίσουν τον Λαγκαδά!

Με το 20% του προσωπικού της καθαριότητας λειτουργεί ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Θεσσαλονίκης. Αδυναμία στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Με μόλις 20 εργαζόμενους στην καθαριότητα αναγκάστηκε πλέον να λειτουργεί ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμους της Θεσσαλονίκης, ο δήμος Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των οικισμών του.

Ο δήμος έχει έρθει σε απόγνωση με το θέμα των συμβασιούχων, καθώς σήμερα αναγκάζεται να πραγματοποιεί την αποκομιδή με τις αυξημένες λόγω του καλοκαιριού ανάγκες με το 20% του προσωπικού που διέθετε μέχρι πρότινος (μόνιμους και συμβασιούχους).

Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, δεδομένου ότι πρόκειται για μη αστικό δήμο, όπου τα ογκώδη απορρίμματα και το πράσινο (κλαδιά δένδρων, γκαζόν κτλ.) είναι πάρα πολλά, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός των οικισμών αυξάνεται (ειδικά τα Σαββατοκύριακα) και έτσι οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

Η αντιδημαρχία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «λόγω της νομικής εκκρεμότητας που υπάρχει με τους συμβασιούχους εργαζομένους, οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου (αποκομιδή, ανακύκλωση, εργασίες πρασίνου), δεν πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα ομαλά. Ο τομέας καθαριότητας στο δήμο Λαγκαδά λειτουργεί αυτή τη στιγμή υποχρεωτικά μόνο με το μόνιμο προσωπικό του, δηλαδή μόλις με το 20% του συνολικού προσωπικού που διέθετε μέχρι πρότινος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες σε εργασίες καθαριότητας και πρασίνου που είναι ιδιαίτερα αυξημένες την καλοκαιρινή περίοδο».

Ο δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών και την κατά το δυνατόν περιορισμένη τοποθέτηση απορριμμάτων (οικιακών και ογκωδών) στους κάδους, όμως επισημαίνει ότι το πρόβλημα παραμένει όσο δεν δίνεται ουσιαστική λύση με το προσωπικό της καθαριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του νέου νόμου και βάσει των ανταποδοτικών τελών, ο δήμος Λαγκαδά θα μπορέσει να προσλάβει άλλους περίπου 30 εργαζόμενους στην καθαριότητα (μέχρι 31 Μαρτίου 2018). Συνολικά δηλαδή, ακόμη κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν, οι εργαζόμενοι θα είναι οι μισοί σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Συγκεκριμένα μέχρι να ανακύψει το πρόβλημα με τους συμβασιούχους, στο δήμο εργάζονταν στην καθαριότητα περίπου 110 άτομα. Σήμερα εργάζονται περίπου 20 και με τις προβλέψεις θα εργάζονται περίπου 50.

Στο μεταξύ, άδηλο είναι πως θα βρεθούν τα κονδύλια για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους οι παρατασιούχοι, που στο συγκεκριμένο (όσο και σε πολλούς άλλους δήμους) προσεγγίζουν τους πέντε και έξι μήνες. Στο δήμο επισημαίνουν ότι «με τις προβλέψεις της κυβέρνησης θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστούν όλες οι διαδικασίες και να δουλέψει ξανά με επάρκεια το σύστημα της αποκομιδής, αν δουλέψει με αυτές τις συνθήκες». Εναποθέτουν μάλιστα τις ελπίδες τους στις παρεμβάσεις των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ πανελλαδικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά και με καλύτερους όρους. Μέχρι τότε υπάρχει ο φόβος των βουνών σκουπιδιών στους κάδους...